Kategorier
2015 Nyhetsbrev 05/2015

Nya Leader-grupper inleder arbetet

Leader-logo 1Jord- och skogsbruksministeriet har valt Leader-grupperna som under åren 2015-2020 utvecklar landsbygden över hela landet. Grupperna, 54 till antalet, är lokala utvecklingsföreningar som beviljar finansiering för företag och olika utvecklingsprojekt. Leader-arbetet finansieras med medel från Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland, varav ungefär fem procent av programmedlen går till Leader. Grupperna fick sammanlagt 300 miljoner euro som består av EU-medel, samt medel från stat och kommuner. Varje Leader-grupp har tagit fram en utvecklingsstrategi som inverkade på storleken av gruppens finansiering. Medel reserverades speciellt för glesbygden och kärnlandsbygden.

Leader-grupperna är av stor vikt när man tar i beaktande hur enskilda människors idéer omvandlas till bärande affärsverksamhet och förbättringar som tjänar en vidare krets. Enligt jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo är Leader-arbetets regional ekonomiska effekter betydliga, i synnerhet i vårt trånga ekonomiska läge. Utveckling på lokal nivå är smidigt och innovativ, vilket kan mildra de negativa effekter som följer av det svåra ekonomiska läget.

”Lokala invånare, samhällen och kommuner har insett vilka möjligheter Leader ger och har engagerat sig i arbetet på ett utmärkt sätt.”

Leader innebär arbete med låg tröskel, vilket gör det möjligt för invånare att delta och påverka frågor som behöver förbättras i levnadsmiljön. Under åren 2007-2013 bidrog Leader till att skapa över två tusen nya arbetstillfällen, och över 800 nya företag fick startstöd. Antalet utvecklingsprojekt, som handlade bl.a. om att stöda hemmaboende äldre personer med hjälp av en telefontjänst som drivs av frivilliga och om att hitta unga som vill etablera sig som företagare, var sammanlagt över 7 700 stycken. Leader-medel har t.ex. hjälpt ett företag som tillverkar målvaktsmasker och som används av NHL-målvakter, att komma ut på världsmarknaden.

Invånare, företagare och lokala föreningar har medverkat i att ta fram utvecklingsstrategierna. Valet av Leader-grupperna skedde sedan i två etapper. Efter den första ansökningsomgången arbetade grupperna vidare med strategierna utifrån de kommentarer de fick av urvalsgruppen och Ruralia-institutet. Flera av strategierna fokuserar på landsbygdsungdomar. Strategierna, varav flera fokuserar på landsbygdsungdomar, strävar till tillväxt genom att utveckla näringar och öka gemenskap, samt socialt kapital. Många grupper har även målet att förbättra miljöns tillstånd. Ansökan om stöd för landsbygdsutveckling inleds nu under våren. Lokala Leader-grupper eller närings-, trafik- och miljöcentralerna ger mer information angående stöden.

Uppgifterna, med länk till beslutet om val av Leader-grupper, är från webbplatsen maaseutu.fi. Webbplatsen för Leader Suomi är http://leadersuomi.fi/.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s