Kategorier
2018 Nyhetsbrev 13/2018

Insamling ska trygga landsbygdsforskningen i Vasa

Academill
Bildkälla: Åbo Akademis bildbank

Landsbygdsforskningen vid Åbo Akademi (ÅA) i Vasa har gått på sparlåga sedan den tidigare professorn Kjell Andersson gick i pension 2016. Enligt Kenneth Nordberg, projektforskare vid enheten för landsbygdsforskning och demografi, har ingen undervisning har ordnats sedan dess och då är det svårt att skapa intresse bland studerande. Dessutom är det utmanande att göra forskningsansökningar då det saknas en huvudfigur som sätter den tyngsta namnunderteckningen.

Stötestenen för en eventuell fortsatt professur har varit finansieringen, för ungefär en halv miljon euro behövs för att säkerställa en professur i fem års tid. Nu ser även pengafrågan ut att få en lösning, då hälften av summan samlades in innan Kjell Andersson gick i pension. På Nordbergs initiativ blåstes nytt liv i insamlingen för ett år sedan, och hittills har man samlat in 95 procent av summan. Insamlingen har gått väldigt smidigt och stödet för landsbygdsforskningen är stort i regionen.

Pengarna kommer från stiftelser och organisationer, och nu på slutrakan vänder man sig till kommunerna. Det blir svårt för ÅA:s ledning att tacka nej till en tryggad extern finansiering, menar Nordberg. ÅA:s rektor Mikko Hupa överraskas och imponeras av den stora summan som samlats in, och menar att nu är det i första hand fakultetens uppgift att överväga om en professur är intressant och hållbart. Efter det blir det en fråga för ÅA:s styrelse.

Nordberg och ytterligare två doktorander är i dagsläget de enda som utgör landsbygdsforskningen vid ÅA. Men nu vill man ge både ämnet och hela forskningen nytt liv, som delvis sker genom en helt ny profilering. Begreppet landsbygdsforskning slopas och ersätts med regionalvetenskap, för i dag ligger fokus på samspelet mellan staden och landsbygden. Nordberg säger att megatrender som urbanisering, digitalisering och klimatförändring ställer krav på en helhetssyn. Med det menar Nordberg att samhällsforskning och samhällsutvecklingsinsatser allt mer bör beakta hela spektret från land till stad. Det handlar inte endast om forskning om landsbygden, utan helheten och samspelet.

Uppgifterna är från vasabladet.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s