Kategorier
2014 Nyhetsbrev 35/2014

”Vi saknar praktiskt politiskt inflytande” – Dennis Rundt om närdemokratin i en österbottnisk storkommun

Ordet närdemokratiVi är mera upplysta än någonsin, redo att bevaka våra intressen och behov och uttrycka vår åsikt, men vi upplever att vi saknar praktiskt politiskt inflytande av den enkla orsaken att vi faktiskt gör det. En sammanslagning av kommunerna från Vörå i norr till Kristinestad i söder gör inte saken lättare, allra minst ifall de nuvarande fullmäktigeförsamlingarna stympas, underordnas ett superfullmäktige och kallas ”närfullmäktige”. Redan nu är avståndet till beslutsfattandet för stort i de kommuner som bildades på 1970-talet. Närdemokratin och invånarperspektivet ska ge invånarna större och bättre möjligheter att delta och påverka, så beslutsfattandet bör flytta så nära oss som möjligt.

Arbetsgruppen för demokrati- och framtidsfrågor, kommunindelningsutredningen, samt den nya kommunallagen bör på allvar sätta invånarna i fokus framom organisationerna. Resonemanget i sammahanget har hittills förts ur ett överhetsperspektiv. De kommunala politiker som är engagerade i detta är kunniga och seriösa, men utan att de kanske ens tänker på det, skiljer de mellan sig själva och alla andra, mellan förtroendevalda som har ett indirekt mandat att utöva makt och väljare som i värsta fall kan utöva en direkt demokrati som, i de förtroendevaldas ögon, rent av kan vara av ondo. Uteslutningsmekanismen är knappast medveten, men den permanentar problemen.

”Var är byarna? Det är utgående från dem närdemokratin ska byggas. Var är byaföreningarna, byaråden och andra lokala föreningar och intressenter? De bildar medborgarsamhället.”

Det gäller att motverka passiviteten och engagera invånarna, för oberoende av hur den framtida kommunala strukturen ser ut, behöver vi ett levande medborgarsamhälle, allt från Oravais till Sideby, vilket vi inte har i dag.

Uppgifterna är från en artikel, skriven alltså av Dennis Rundt, i Vasabladet (11.10).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s