Kategorier
2014 Nyhetsbrev 35/2014

Främjare av närdemokrati tilldelades Demokratipriset – Leppävirta byaråd en av vinnarna

Demokratipriset 2014 - logoI år delades justitieministeriets Demokratipris till fyra aktörer som främjar närdemokrati: Aspa-stiftelsens VERTAISarviointi, Asukkaiden Lappeenranta-verksamheten, Leppävirta byaråd och Nopola News. Priset delades ut den 14 oktober, den nationella demokratidagen, vid ett seminarium som ordnades i Helsingfors. ”Fungerande närdemokrati är en viktig del av rättsstaten och medvetna medborgare är demokratins bärande kraft”, sade justitieminister Anna-Maja Henriksson. Totalt 60 kandidater var nominerade till priset. En pristagare valdes genom en publikomröstning på webben, medan de tre övriga pristagarna valdes av en jury som bestod av friidrottaren Nooralotta Neziri, Helsingfors biträdande stadsdirektör Pekka Sauri, samt medie- och filmarbetaren Suvi West.

Det var Leppävirta byaråd som valdes genom en publikomröstning på webben (fick 44 procent av rösterna). Byarådet fungerar som ett samarbets- och diskussionsforum mellan kommunen och byarna i kommunen. Man lyfter fram och behandlar frågor som är viktiga för byarna och vid behov lägger byrådet fram förslag till kommunen. Byarådet behandlar även utvecklingen av byaverksamheten och ordnar bl.a. utbildningar och rådgivningar. Dess möten är öppna för alla. Demokratipriset delas ut vartannat år i syfte att öka kännedom om medborgarsamhället och för att hitta god praxis för att stöda aktivt medborgarskap. Prissumman på 10 000 euro delas mellan pristagarna.

Mer info finns i justitieministeriets pressmeddelande (från 14.10). Se även webbplatsen Kommunerna.net om att det behövs en stark demokrativision i regeringsprogrammet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s