Kategorier
2014 Nyhetsbrev 23/2014

Stadsdel i Vasa blev självständig för tre dagar

Brändö i Vasa
Brändö i Vasa
Bildkälla: projektet Medibothnia

Stadsdelen i Brändö i Vasa har en stark vi-anda, och som symboler för det får stadsdelen nu en egen flagga. Därtill arrangerades ett flertal evenemang under den s.k. Brändökarnevalen. Genom en folkomröstning har Juha ”Mehis” Wahlström blivit vald till borgmästare. Han har nästan hela sitt liv bott på Brändö och tog sitt nya ämbete med ro och sade skämtsamt: ”Mina vänner har redan länge skojat och kallat mig för greven av Brändö, så det här med borgmästare är väl bara en logisk fortsättning”. Som den nye borgmästaren ville Wahlström jobba för Smulterös framtid (en liten ö invid stadsdelen, red. anm.) och kollektivtrafikens utveckling.

Brändöjippot är en del av Settlementföreningens projekt Det nya lokalsamhället, vilket leds av Anne Majaneva. ”Projektet syftar till att stärka den lokala identiteten och till att söka nya verktyg för att engagera invånare i att ta del av lokalsamhället”, säger Majaneva som med glimten i ögat lovade att Vasa efter evenemangets slut skulle få fusioneras med Brändö. Enligt Majaneva kommer idén till en ”självständighetsförklaring” från Vilnius, där man haft liknande jippon. Ett av evenemangen under karnevalsdagarna var ett popup-café på Beckbruksgatan, vars cafévärd Jenny Ingman menar att Brändö är en enkel stadsdel att leva i. Det mesta man behöver finns här. Miljön är trevlig, husen är låga, man ser himlen och här är grönt och lummigt. Men det är inte bara miljön som gör Brändö så bra, utan här möts alla slags människor i gatubilden. Man blir bekant med ansiktena man möter. Lite plock ur programmet som ordnades:

  • 3.6 ordnades självständighetsdeklaration och program på torget, samt familjejippo vid Sjöfartsmuseet och Vasa Arbetares Segelsällskap.
  • 4.6 hölls öppet hus vid Settlementföreningen och vid Katthuset. Program ordnades vid Universitetsstranden, musik på torget, gårdsloppis vid Kaptensgatan 36 och Pop-Up café på Beckbruksgatan 9.
  • 5.6 hölls torgkväll med program, samt gårdsloppis vid korsningen Levónsgatan-Brändövägen.
  • Varje kväll arrangerades guidade rundvandringar i Venny Kontturis fotspår från Vennys minnesmärke vid Metviken. För mer detaljer om vad programmet innehöll se www.uusipaikallisuus.fi.

Evenemangets fader professor Hannu Katajamäki, som själv är brändöbo, säger: ”Arbetet med att utveckla gemenskapskänslan i Brändö har lyckats bra och kan vara ett föredöme för andra stadsdelar”. Projektet Det nya lokalsamhället har redan lett till diskussioner i staden om en framtida delaktighetsstrategi, så att dylika evenemang kunde ordnas i andra områden. I tisdags (3.6) förklarades Brändö som självständig av borgmästaren Juha Wahlström, som i sitt tal påminde om att självständigheten handlar om gemenskap och samarbete.

Uppgifterna är från två artiklar, skrivna av Ari Sundberg, i Vasabladet (3.6 och 4.6).). Se även webbadressen setlementti.fi.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s