Kategorier
2014 Nyhetsbrev 23/2014

Vindkraft ska liva upp byar i Pjelax

Wind PowerI höst ska fem vindkraftverk snurra i vindkraftsparken i Svalskulla i Pjelax, Österbotten. Det var för ungefär två år sedan som man på allvar började fundera på vindkraft i Pjelax. Efter att ha underhandlat med flera bolag, fastnade man till slut för svenska Vindin som samarbetspartner. Bengt Norrback, ordförande för den styrgrupp som skogsägarna har grundat, samt Dan Sörhannus och Mats Lipkin, vilka även ingår i styrgruppen, menar att Vindin verkade stabilast, och har stora svenska och finska bolag som finansiärer. Projektet har sedan framskridit ganska snabbt. Det är trots allt ett ganska litet projekt och krävde ingen miljökonsekvensbedömning, utan kommunen kunde ge byggnadstillstånd. Vindkraftsparken ligger ca en kilometer ifrån närmaste bebyggelse. Inga besvär har lämnats mot den, utan responsen på projektet har varit positiv. Ett örnbo gjorde att några kraftverk måste strykas av parkens planerade nio vindkraftverk.

För ett år sedan besökte styrgruppen Trattberget i Sverige, där man genomfört ett liknande projekt. Det var mitt ute på vischan, men där hade det verkligen livat upp byn. Det här projektet, och de andra som är på gång här, livar också upp våra byar, påpekar Norrback, Sörhannus och Lipkin. Förutom Svalskulla vindkraftspark på ca 15 megawatt är en avsevärt större park på ca 30 vindkraftverk, ca 105 megawatt, under planering öster om riksåttan i Pjelax. Båda projekten har samma styrgrupp. Enligt Norrback är det här en av de största ekonomiska satsningarna någonsin i Närpes. Skogsägarna får betalt utifrån ett årligt arrende som beror på produktionen, men det finns dock en minimisumma som man är garanterad per år. Ett kvadratformigt område är avgränsat och alla skogsägare inom området får någon form av ersättning. Norrback säger:

”En viss del av ersättningen går som bygdepeng till byn, och administreras av byns samfällighet. Det blir en hel del pengar till byn per år.”

Till styrgruppen hör även Boris Sjögård och Per-Erik Svahlskulla. I onsdags (4.6) hölls ett möte i byn, där företrädare för Vindin deltog.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Tom Sörhannus, i tidningen Syd-Österbotten (31.5).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s