Kategorier
2014 Nyhetsbrev 23/2014

Boendemiljön, naturen, landsbygden uppskattas mest i Solf by visar enkät

Solf - logo (1)Solf by i Korsholm är genuin landsbygd där alla hälsar på varandra, men samtidigt är avståndet till Vasa litet. Det här hör till det goda med Solf, enligt den invånarenkät som Institutet för finlandssvensk samhällsforskning vid Åbo Akademi i Vasa gjorde i våras. I blomsterhandeln mitt i byn resonerar Carina Ekholm och Ulrika Häggström på samma sätt. Enligt Ekholm håller folk ihop och verkar trivas. Det är också lugnt. Häggström trivs jättebra, och här finns det mesta de behöver – daghem, skola och butiker. Det som står överst på deras önskelista är ett äldreboende, och så hoppas de att någonting ska göras åt den gamla skolan.

Antalet hushåll som svarade på enkäten var 390 stycken (ca 50 procent). Hela 42 procent av de hushåll som svarat, är inflyttade och nästan lika många, 41 procent, består av familjer där någon är inflyttad, vilket kan vara en orsak till att många efterlyst fler byafester där byn kunde presentera sig för nyinflyttade och vice versa. Tio procent av hushållen var finskspråkiga, och här kunde Solf göra mer för att integrera dem, menar forskaren Kjell Herberts på Institutet för finlandssvensk samhällsforskning.

Korsholms målsättning är att invånarantalet i Solf och Tölby byar ska öka med 51 procent till år 2040, vilket skulle innebära en ännu snabbare tillväxttakt än 1980-2010, då den var 41 procent. Solfborna har inget mot det här, för 77 procent tycker att kommunens strategi är bra, och endast 9 procent vill se en ännu snabbare ökning. ”Solfborna är positiva till inflyttning, men inte så stor att byn blir en förort. De vill inte koncentrera tillväxten till centrum, utan kan också tänka sig att bo i periferin, och de flesta vill hellre ha egnahem eller radhus än flervåningshus”, säger ordföranden för Solf byaråd Susanna Vestling. Enligt Herberts måste bostadsbyggande och service vara i balans. Invånarna i Solf är rädda att byn blir ett ghetto om fokus bara ligger på byggande och inte på boende.

Ur invånarenkäten i Solf
Byanda, landsbygd, Stundars, Söderfjärden och närheten till Vasa karakteriserar Solf i dag, medan det negativa är den obekväma rondellen, trögheten i beslutsfattandet, försämrad kontakt mellan centrum och periferi, samt häst- och hundskit längs vägarna. Byborna vill ha en restaurang eller grill som är öppen även kvällstid, utökad dagligvaruhandel, närproducerade matvaror, bageri, taxiservice dygnet runt, Alko, apotek och fler idrottsaktiviteter. Det här framgår ur den invånarenkät som Institutet för finlandssvensk samhällsforskning gjort på uppdrag av Solf byaråd.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Kerstin Nordman, i Vasabladet (4.6). Med Munsmo och Rimal medräknade hade Solf 31.12.2013 ett invånarantal på 2016 personer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s