Kategorier
2018 Nyhetsbrev 08/2018

”Petalaxborna själva ska utveckla Petalax – ingen annan kommer att göra det åt dem”

Bildkälla: Wikimedia Commons

Det nedlagda bankkontorets giroinkast i Petalax har gjorts om till en idélåda. Symboliken är inte långsökt för byborna jobbar med många medel för att kommundelen i Malax, Österbotten ska utvecklas åt rätt håll. Roger Norrgård, som leder projektet Petalaxnejdens utveckling 2030, ska hjälpa utvecklingen en bit på traven. ”Det är Petalaxborna själva som ska utveckla Petalax. Ingen annan kommer att göra det åt dem”, säger Norrgård. Syftet med projektet är att försöka få fler invånare, fler företag och fler arbetsplatser till kommundelen.

Norrgård är intresserad av samhällsbygge, och då inte enbart av de ekonomiska aspekterna, utan också av det mervärde sociala resurser kan ge. För att människor ska bosätta sig på en ort, är det ultimata att där finns såväl bostäder och arbetsplatser som trivsel. Om invånarna inte trivs, trots att det finns arbetsplatser, börjar de pendla.

Norrgård menar att Petalax som by är litet ”undermarknadsförd”. Några av styrkorna är barndagvården, skolorna och butikerna, och det är inte omöjligt att det finns fler unga familjer som kunde vilja bo här, men han tror inte de ska försöka få människor i trakten att flytta från en by till en annan, utan kanske vända sig till unga familjer i södra Finland, som drömmer om ett eget hus med en uthuslänga för hästarna. Norrgård planerar också att göra en enkät bland de unga vuxna som nu bor i Petalax för att ta reda på vad som kan få dem att stanna kvar, till exempel hur de vill bo.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Kerstin Nordman, i Vasabladet (18.4).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s