Kategorier
2014 Nyhetsbrev 39/2014

Bybutiksägare i Äkäslompolo fick pris för sin närvaro på sociala medier

Email abstractGemenskapen som uppstått på de sociala medierna kring bybutiken Jounin kauppa i Äkäslompolo, uppmärksammades 11.11 på Some Awards i Helsingfors. Över 100 000 personer har gillat Sampo Kaulanens butik på Facebook. I den lilla byn Äkäslompolo bor bara 500 personer, men byn ligger precis invid Ylläs skidcentrum. Bybutiken fick även pris i kategorin årets överraskning på sociala medier. Kaulanen säger till FNB att han delat med sig av det egna privatlivet i reklamen för butiken på de sociala medierna, bl.a. om sina försök att gå ned i vikt. Ser man ur företagarens synvinkel, så fungerar den typ av kommunikation på sociala medier som det är lätt att identifiera sig med och som inte väcker några väldigt negativa tankar.

Bland övriga pristagare kan nämnas statsminister Alexander Stubb (Saml), Sara Maria Forsberg, eller Smoukahontas som hon kallas, och Musta Barbaari. Det var andra gången som Some Awards ordnades, och bakom prisgalan står mediehuset Aller Media. En nypa humor, en handfull känsla och rikligt med informell mänsklighet är ett möjligt recept till framgång för den som vill bli sociala mediernas favorit. En del fenomen på sociala medier är förstås rena lyckoträffar, menar nätforskare Salla-Maaria Laaksonen, som arbetar på Forskningsinstitutet för kommunikation vid Helsingfors universitet. Det centrala på sociala medier är personen och individen, för man vill möta människan och lära känna personen bakom jobbet, och därför delar inflytelserika personer också med sig av sin personlighet på sociala medier.

Uppgifterna är från (11.11) webbplatsen hbl.fi med länk till pristagarna (personer, evenemang och företag) i tolv kategorier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s