Kategorier
2014 Nyhetsbrev 39/2014

Behoven att utveckla stads-, landsbygds- och skärgårdspolitiken utreds

Stad, landsbygd och skärgård - bildmontageNäringsminister Jan Vapaavuori har utnämnt filosofie doktor, rektor och professor i samhällsgeografi Perttu Vartiainen till utredningsman för att göra en utredning av behoven att utveckla stads-, landsbygds- och skärgårdspolitiken. I utredningen granskas stads-, landsbygds- och skärgårdspolitikens uppgifter, roller och effektfulhet som ett led i den nationella utvecklingen av regionerna. Utredningens utgångspunkt är en ändring i regionutvecklingens verksamhetsbetingelser: bl.a. intensifiering av strukturomvandlingen, differentiering av regionutvecklingen, samt ändring av regionutvecklingens resurser. Utredningsmannen skall bl.a. begrunda följande frågor:

  1. Vilken ställning har stads-, landsbygds- och skärgårdspolitiken i den nationella regionutvecklingen som helhet, och vilken roll kunde den ha i fortsättningen?
  2. På vilket sätt kan stads-, landsbygds- och skärgårdspolitiken användas för att främja förnyelsen av regionernas näringsstruktur och skapa förutsättningar för utnyttjande av regionernas starka sidor?
  3. På vilket sätt kan stads-, landsbygds- och skärgårdspolitiken i allt högre grad kopplas till den nationella innovationspolitiken och främjandet av tillväxten inom de nationella spetsområdena (bioekonomi, cleantech och digitalisering)?
  4. På vilket sätt kan stads-, landsbygds- och skärgårdspolitikens effektfullhet förbättras, och hur skulle politiken bättre kunna svara på förändringar i omvärlden med beaktande av de minskade utvecklingsanslagen?

Utredningsmannens förslag ska stå till arbets- och näringsministeriets förfogande senast den 19 december.

Uppgifterna är från arbets- och näringsministeriets meddelande (från 11.11).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s