Kategorier
2015 Nyhetsbrev 30/2015

Rikets trettonde byfåne är vald

Byfåne 2015 - Arja Huovinen
Rikets byfåne Arja Huovinen
Bildkälla: Landsbygd Plus 3/2015

Byaaktivisten Arja Huovinen fick i somras titeln byfåne vid utnämningsfestligheterna som hölls i Haapajärvi i byn Kuusaa som är den tidigare byfånen Heikki Kumpulas hemsopor. Huovinen är från Soinilansalmi i Leppävirta kommun i Norra Savolax. Rikets byfåne fungerar som den finländska byaverksamhetens vägvisare och som framtidens visionär. ”Jag ansluter mig till byfånarnas sällskap som nyfiken att lära mig nya saker. Denna stunds känsla är som att stå i början på en ny väg med vid min sida byfånekolleger med stor erfarenhet. Min vision om framtiden är att vår uppgift är att göra grundarbetet för att bevara byarnas och landsbygdens livskraft och säkerställa att även kommande generationer har möjlighet att bo eller få sin utkomst från landsbygden”, sade den nyutnämnda byfånen i sitt tal vid offentliggörandet.

Arja Huovinen, som bott i Soinilansalmi i över 20 år, har varit med i många verksamheter. Redan under studietiden var hon med i olika föreningsverksamheter. Sommarstuga och till slut även fast bosättning i Soinilansalmi förde henne in i byaverksamheten. Hon minns redan från brandomen att hennes far var en aktiv organisationsaktör. Hon tror att föräldrarna ger sina barn modell för samhällelig verksamhet.

Uppgifterna är i huvudsak från en artikel, skriven av Kirsi Mäkinen, i Landsbygd Plus 3/2015. Se även webbplatsen för Soinilansalmi byaförening.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s