Petri Rinne har varit verksamhetsledare för den regionala utvecklingsföreningen Joutsenten Reitti ry sedan år 2001. År 2010 valdes han till president för den internationella takorganisationen för EU:s Leader-aktionsgrupper ELARD (European LEADER Association for Rural Development). Rinne har trivts bra i arbetet och internationalism ger arbetet mersmak. Han började intressera sig för internationalism redan under studietiden, och studerade landsbygdsutveckling vid University College Dublin på Irland åren 1996-1997. Hans språkkunskaper ökade och gnistan till samarbete med andra länder. Sverige och Estland utgör Finlands mest naturliga samarbetsparter, eftersom de är mest bekanta för oss och de liknar vårt land mest.
Enligt Rinne är Sverige på många sätt föregångare inom utvecklingen, så det lönar sig att ta lärdom därifrån. ”I Sverige är exempelvis invandringen ett synligt inslag i programmet för utveckling av landsbyggden, medan den inte ens nämns i Finlands program”, säger Rinne. Även Ryssland och möjligheterna där intresserar honom, exempelvis kunde vi samarbeta kring landsbygdsturism. Rinne är aktivt delaktig i det samarbete som Joutsenten Reitti har med Alto Ligonha i Moçambique, där man tillsammans med lokalbefolkningen startat Afrikas första Leader-grupp. Man försöker ge Moçambique synlighet. Samarbetet började år 2006 och gruppen inledde sin verksamhet 2009. Aktionsgruppen har finansierat projekt och nya arbetsplatser har uppkommit. ”Tack vare samarbetet som går över de ekonomiska regionerna, har allt fler fått höra om Leader och även antalet ansökningar har ökat”, berättar Rinne.
Från hela Afrika har man rest till Moçambique för att inhämta kunskaper om arbetet i aktionsgruppen. Antalet projekt uppgår just nu till 35, medan antalet inkomna projektansökningar uppgår till över 137. Endast ca 10-20 procent av dem kan väljas. Rinne som arbetat med Leader i tolv år och levt i projektvärlden, upplever att utvecklingsarbetet konkret har visat vad Finland kan lära ut och samtidigt dra lärdom av andra, exempelvis att gallra bort onödig byråkrati. Rinne uppskattar speciellt mycket att man vid Leader-verksamhetsställena i Moçambique, inte enbart ger projektrådgivning, utan även informerar om exempelvis hur en plantskola skall skötas, något som det borde finnas mer av även i Finland. Nu upptar förvaltningen alltför mycket av aktionsgruppernas tid. Samarbetet med utvecklingsländer har kommit senare till Finland än exempelvis till sådana EU-länder som har haft kolonier i Afrika eller Sydamerika. Finländarna har kanske inte kommit på vad de kan ha gemensamt med kulturer i utvecklingsländerna, och likheterna lägger man märke till då man är på plats, exempelvis utgör kaffe, te och många andra odlingsväxter en förenande länk.
Uppgifterna (från 6.8) är från webbplatsen Landsbygd.fi.