Kategorier
2013 Nyhetsbrev 23/2013

Köpman i Öja tror på småbutikernas framtid

????????????????????????????????????Mycket har förändrats under de 20 år sedan köpman Peter Dahlskog öppnade butiken Öja-Market i Öja, Karleby. Konkurrensen har blivit hårdare och han har fått specialisera sig för att klara sig. Speciellt är det biffarna som blivit en viktig del av affärsverksamheten. De marinerade biffarna av nöt- och griskött har med tiden blivit så eftertraktade, att han måste tillverka dem året runt, fastän han tänkt ha några månaders uppehåll i biffmakandet på vintern. Ett soligt sommarveckoslut säljer han 400-500 biffar, till midsommaren brukar det vara några tusen. Öja-Market säljer det mesta man kan behöva för att klara vardagen. I sortimentet ingår även bränsle och förmedling av brännolja, liksom trädgårdsmylla och annat smått och gott som tiden visat att kunderna behöver. Tidigare var verksamheten sommarbetonad, och ännu för tio år sedan var det svårt att få det att gå ihop på vintern. Men nu har försäljningen jämnat ut sig över året, även om kommersen naturligtvis är livligare på sommaren då man har ca 150 kunder dagligen mot vinterhalvårets uppskattade siffra 100.

”Jag tror det beror både på att kunderna insett att man behöver stöda sin lokala butik, om man vill ha den kvar, och på att vi har ett bra läge.”

Dahlskog har insett att man måste vara lyhörd för kundernas önskemål, så är det något de saknar, ser han till att det snart ingår i sortimentet. Öja-Market fungerar som en naturlig knutpunkt. Kaffehörnan längst in i butiken brukar vara välbesökt, särskilt på kvällarna då ortsbor och stamkunder samlas för att utbyta nyheter eller annars bara förbättra världen. Dahlskog är övertygad om att småbutikerna har en framtid. Det gäller således att vara lyhörd för kundernas önskemål och satsa på bra betjäning.

”Stormarknaderna har börjat bli så stora att det är många som drar sig för att gå in, annat än för veckoslutsuppköpen. Det är där jag och andra småbutiksinnehavare kommer in i bilden.”

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Niklas Byskata, i Österbottens Tidning (31.5).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s