I Landsbygdspolitiska samarbetsgruppens (YTR:s) nätkolumn för juni månad (1.6) skriver specialsakkunnig Raija Ruusunen vid YTR:s temagrupp för turism om hur konceptet Homestay för med sig exotik av ett nytt slag in i landsbygdsturismen. Konceptet innebär inkvartering som tillhandahålls av privatpersoner i sina egna hem, eller i byggnaderna runt gården, utan några betydande ekonomiska ambitioner, men dock mot betalning. Här under följer texten, som finns på YTR:s hemsida, i sin helhet:
Välkommen till mitt hem!
Min första gäst var en erfaren resenär som rest mycket runt om i världen. Inkvartering i ett vanligt hem var en ny upplevelse för honom. Jag tog honom med till den lokala butiken för att köpa frukosttillbehör. Samtidigt frågade jag honom vad han helst skulle vilja äta och plockade karelska piroger från det lokala bageriet i min kundkorg.
Väl hemma igen eldade jag bastun och gav instruktioner om hur man ska bete sig där. ”Finns det ingen anvisning på väggen om hur många minuter man högst ska sitta i bastuhettan för att det inte ska vara ohälsosamt”, frågade han bekymrat på engelska. Jag sade att det inte fanns några anvisningar, utan att man ska känna efter själv när det känns bra. Efteråt ska man sedan sitta på verandan på baksidan av bastun och svalka sig, spana efter stjärnorna uppe på himmelen och gå tillbaka in i bastun. – Det är landets sed, försäkrade jag gästen.
”It’s so silent here”, sade han när han klev upp till övervåningen för att sova där.
Vid frukosten bryggde jag te av örter som jag själv samlat, bjöd på karelska piroger och skogsbär till yoghurten. ”Hmm, really good”, tyckte min gäst och blandade flera teskedar av den honung som jag skaffat från en lokal producent i sitt te.
Jag målade upp bilden av paddlingsturer på Saimen under de ljusa sommarnätterna och snöskovandringar på den blänkande skaren vid Koli. Jag berömde den internationella atmosfären och den trevliga stämningen under operafestivalen i Nyslott och kammar-musikfestivalen i Kuhmo, och vi talade om Sibelius och Finland. Jag tog avsked av min gäst med en kram och tänkte att det bästa med denna erfarenhet var att få möta en ny människa och kunna känna stolthet, liksom jag gjorde, över den egna livsmiljön och hemmet på landsbygden.
Exotik av nytt slag
Min gäst var inkvarterad i mitt hem, på ett unikt och annorlunda ställe. Han fick en möjlighet att följa med och lära sig ett lokalt levnadssätt, träffa ortsbor, äta närproducerad mat och leva sig in i vardagen i en främmande kultur – helt bokstavligt.
Bastubadet och stjärnorna på vinterhimlen hade en avslappnande och lugnande effekt på besökaren − finskt välbefinnande när det är som bäst. Kanske förde stunderna framför en eldad bakugn med sig en gnutta magi, frihet och naturlig uppsluppenhet långt borta från bebyggda områden för massturism.
Äkta vardagskultur
Den finländska vardagen och mötet med människorna har omvandlats till en produkt genom konceptet Homestay som utvecklats med tanke på landsbygdsturismen. Konceptet finansieras av Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen. Homestay innebär inkvartering som tillhandahålls av privatpersoner i sina egna hem eller i byggnaderna runt gården utan några betydande ekonomiska ambitioner, men dock mot betalning. De grundläggande principerna för Homestay är att
- värdfolket finns på plats under hela vistelsen
- inkvartering sker i hemlika förhållanden
- gästerna deltar i värdfolkets vardagsliv
- båda parterna tar hänsyn till och respekterar varandra
- regionens turismtjänster och turistmål rekommenderas för gästen
- det ges också möjlighet till att stanna endast över en natt
Principerna för och anvisningarna om inkvartering i hemmet har publicerats i en guide som återfinns på webbadressen: http://issuu.com/home_stay/docs/homestay-opas.
Homestay innebär att sådana vardagssysslor och -händelser som vi själva upplever som alldagliga, men som kan vara mycket exotiska ur en potentiell konsuments synvinkel, omvandlas till en produkt. Konceptet innebär inkvarteringsmöjligheter på sådana ställen där investeringar i t.ex. hotell inte är lönsamma, eller bra möjligheter för människor att testa huruvida de i framtiden skulle kunna tänka sig att bli företagare inom landsbygds-turismen. För gästen ger konceptet ett lysande tillfälle att få ett smakprov av det finländska sättet att leva och att komma nära människorna, på riktigt.