Kategorier
2020 Nyhetsbrev 05/2020

”5G och fiber en nödvändighet också i skärgården och på landsbygden” – riksdagsledamot Sandra Bergqvist

”Idag flyttas servicen till nätet och frågan är inte hur vi ska anpassa oss efter det, utan frågan är snarare hur vi ska utnyttja det här”, konstaterade riksdagsledamot Sandra Bergqvist (Sfp) i sitt öppningstal på seminariet Mera 5G till landsbygden och skärgården – Vilka är möjligheterna och utmaningarna?, som Bergqvist stod värd för i riksdagens infocenter den 26 februari.

”Tillgången till snabba och fungerande nät måste idag ses som en grundförutsättning. Det är bra att vi idag diskuterar hur vi i framtiden garanterar fungerande kommunikationer även i skärgården och på landsbygden”, sade Bergqvist.

Deltagarna i paneldiskussionen var eniga om att både 5G och fiber krävs för utvecklingen av fungerande nätverk och att möjligheterna de ger upphov till är många, samtidigt som det finns utmaningar i hur finansieringen garanteras och hur man får tillräckligt många invånare med i utvidgningen av nätverket.

”I framtiden kan snabba uppkopplingar innebära att tjänster även kan utföras ifrån skärgården, istället för att fokus ligger på att få tillgång till dem. Andra exempel på var snabba uppkopplingar kan ge upphov till helt nya möjligheter, är telemedicin och nya metoder inom lantbrukssektorn”, sade Bergqvist.

I diskussionen medverkade Heidi Himmanen, ledande sakkunnig på Traficom, Henrik Ekblom, VD för Karis telefon och Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom. Som moderator fungerade Nicholas Kujala, viceordförande för Svensk Ungdom.

Uppgifterna är från webbplatsen sfp.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s