Kategorier
2014 Nyhetsbrev 04/2014

Landsbygdsnätverksenheten huserar nu under Landsbygdsverket

Maaseutu.fi - logoLandsbygdsnätverksenheten övergick 1.1.2014 från jord- och skogsbruksministeriet till Landsbygdsverket (Mavi), där den utgör en av enheterna inom avdelningen för landsbygdsnäringar. Den nuvarande enheten fortsätter att överbrygga EU:s programperioder i ett år, men när den nya programperioden börjar vid ingången av år 2015, inleder landsbygdsnätverksenheten i omstöpt form sin verksamhet vid Mavi. Landsbygdsnätverksenheten inrättades 2007 som en enhet inom jord- och skogsbruksministeriets jordbruksavdelning med Seinäjoki som placeringsort. Under sina sex verksamhetsår har landsbygdsnätverksenheten samarbetat intensivt, inte bara med finländska landsbygdsutvecklare utan också med motsvarande enheter runtom i Europa.

”Att Landsbygdsnätverksenheten nu blivit en del av Mavi, ger goda förutsättningar när det gäller förberedelserna för den nya programperioden. Fortsatt gott samarbete gör att vi kan dra effektiv nytta av möjligheterna i det nuvarande programmet”, säger Leena Tenhola, överdirektör vid Mavi. Landsbygdsnätverksenhetens direktör Päivi Kujala säger att verksamhetsplanen för i år ser rätt fullspäckad ut: ”Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland har i år temat Framgång genom samarbete. Inom ramen för temat förbereds aktörerna för den nya programperioden, så att den kan löpa ännu smidigare än hittills. Information om bästa praxis sprids, och lärorika slutsatser dras utifrån vad som har gjorts tidigare. När det nya landsbygdsprogrammet har godkänts, blir det dags att sprida information om de möjligheter som programmet ger”. De aktuella frågorna inom landsbygdsnätverket i Finland, bl.a. utbildningsutbudet, finns samlade på webbplatsen landsbygd.fi, som presenterar programmet och det allsidiga arbetet för att utveckla landsbygden i Finland.

I enlighet med en förordning av EU-kommissionen inrättades i varje medlemsland ett landsbygdsnätverk och en landsbygdsnätverksenhet som fick i uppdrag att samordna, stöda, samt effektivisera genomförandet av de nationella landsbygdsprogrammen. I Finland grundar sig landsbygdsnätverkets verksamhet på landsbygdsprogrammen för Fastlandsfinland och Åland, med vilkas hjälp man vill bevara en livskraftig landsbygd, förbättra miljön och säkerställa ett hållbart nyttjande av förnybara naturtillgångar. Nätverksenheten samordnar landsbygdsnätverkets verksamhet och sammanför olika landsbygdsutvecklare, bl.a. organisationer och myndigheter. Enheten, som har sju anställda, ska informera, utbilda, samla in bästa praxis och främja internationalisering. Nätverksenheten i sin nuvarande form upphör med sin verksamhet vid utgången av 2014. I vår kommer Mavi, tillsammans med jord- och skogsbruksministeriet, att börja dra upp riktlinjer för den landsbygdsnätverksenhet som ska arbeta under den nya programperioden.

Uppgifterna är från Mavis pressmeddelande (från 10.1). Se även landsbygdsnätverksenhetens meddelande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s