Kategorier
2015 Nyhetsbrev 39/2015

Världens Största Talko – flest talkotimmar i Leader-gruppen Pirityisets område

Världens Största Talko - logoI området för Leader-gruppen Pirityiset ry gjordes flest talkotimmar under Världens Största Talko-vecka 14-20.9. Totalt 3448 talkotimmar registrerades, och för förstaplatsen belönas Pirityiset med Jontti och Shakas rap-konsert och en workshop med rap-tema, som regionens unga kan delta i. Leader-gruppen Pirityiset är verksamma i Halso, Kaustby, Lestijärvi, Perho, Toholampi och Vetil, samt i Kelviå, Lochteå och Ullava i Karleby stad.

Flest talkoarbetare i ett talko samlades ihop i området för Leader-gruppen Joutsenten reitti ry, där det ordnades ett talko på Mouhijärvis frisbeegolfbana. Evenemanget ordnades av LC Mouhijärvi och utmaningen antogs av enhetsskolan Mouhijärven yhtenäiskoulu. Med renoveringen av frisbeegolfbanan knegade 348 talkoarbetare, och som pris får talkogruppen bussresor vart som helst till ett värde av högst 3000 euro.

En tävlingsserie i jippot Världens Största Talko var det intressantaste talkot. Till det mest inspirerande talkoevenemanget valdes en auktion i Sodankylä, vilken hölls till förmån för en skatepark. Talkot hölls i området för Pohjoisimman Lapin Leader ry. Talkot ordnades av Sodankyläs fullmäktigemedlemmar, oberoende av partigränser, samt av företagare och invånare, och som pris för att ha vunnit i serien får man en middag gjord på närproducerad mat för 20 personer. Hanna-Leena Talvensaari från Pohjoisimman Lapin Leader säger att även priset kommer att auktioneras ut och pengarna användas till skateparken. Man har även ansökt om Leader-stöd, men auktionen är ett sätt att samla in privat finansiering.

Världens Största Talko var en kampanj som organiserades av Finlands Leader-grupper och enheten landsbygdsnätverkstjänster. Med kampanjen ville man, förutom att göra bra saker, också lyfta fram talkoandan och vikten av att göra talkoarbete. Samtidigt meddelade man även att en ny Leader-finansieringsperiod har börjat, och att det igen finns stöd att söka för bra idéer som utvecklar regionen.

Uppgifterna är från webbplatsen maaseutu.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s