Kategorier
2013 Nyhetsbrev 40/2013

Tystnaden är landsbygdens dragplåster

?????????????????????????????I Finland har tystnaden redan i åratal undersökts, projektifierats och produkti-fierats ur turistisk synvinkel. Vid Lapplands universitet arbetade man i mitten av 2000-talet med ett projekt om tystnaden som en styrkefaktor för turismen i Lappland (Hiljaisuus Lapin matkailun vahvuutena), medan det vid Östra Finlands universitet pågår som bäst ett projekt om tystnad och lyssnande som resurser för turismkompetensen i Norra Karelen (Hiljaisuus ja kuuntelu matkailuosaamisen resursseina Pohjois-Karjalassa). I ingetdera av projekten avser man med tystnad en fullkomlig ljudlöshet, utan avser en möjlighet att i en stilla och tyst miljö finna lugn och smälta in, t.ex. i naturens ljudlandskap.

I Sitras program Landmärken, som kartlägger landsbygdens betydelser och förestäl-lningarna om den, benar man ut tystnadsfrågorna i form av expertarbeten från universitet och andra aktörer. Ett konkret exempel på tystnadsturism är Silentia Koillis-Savo i nordöstra Savolax, på vars webbsidor man gör reklam för tre tysta byar och bjuder in stadsbor till en semester i natur och tystnad för återhämtning, rekreation och förnyelse. Men vad är det då i tystnaden som fascinerar, i synnerhet jäktade och stressade stadsbor, t.o.m. i den mån att de är villiga att betala för det, såvida tillräckliga kringtjänster fungerar? Ett sätt att fördjupa sig i tystnadens filosofi, är att strukturera den i fem dimensioner som sinnenas, kroppens, gemenskapens, tankens och andens tystnad. Man kan uppleva dessa former av tystnad separat från varandra, men också sammanvävda i ett slags mysteriöst allmedvetande av stillhet.

För att citera forskaren Ilkka Luoto i humanistiskt hänseende placerar sig tystnaden som en möjlighet för individen att lyssna till sitt inre och lugna sig i en zon som är fri från vardagslivets turbulens, där det ytterst är fråga om en upplevelse av samlad klarhet. Tystnaden på landsbygden kan upplevas på många sätt, utan att man intar rollen som turist, men i takt med må bra-turismens ökande efterfrågan, har det ändå uppkommit en marknad där tystnad och stillhet erbjuds i form av allt mer finslipade produkt- och servicepaket. Sådana här erbjuds av både kommersiella företag och av icke-vinstdrivna aktörer inom tredje sektorn. Sammantaget finns det gott om potential på ladsbygden för att utveckla också mycket olika turismobjekt och turismtjänster, vilka bygger på tystnadens filosofi, utan att det uppstår ett alltför störande brus.

Uppgifterna är från en artikel i Österbottens Tidning (11.11). Artikelskribenten Kari Ilmonen är professor vid Karleby universitetscenter Chydenius. Ilmonen, som är professor i landsbygdsforskning, har bl.a. fördjupat sig alternativ turism och lokal kultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s