Kategorier
2022 Nyhetsbrev 18/2022

Jeppo – Månadens by i Österbotten

Månadens by i Österbotten december 2022 Jeppo
Jeppo UF                                                                                                                            Foto: Pontus Back

Längs Lappo å finns byn Jeppo. Här finns ett rikt utbud av utkomstmöjligheter, både inom lantbruk, industri och forskning och utveckling. Ett rikt föreningsliv med många aktiva föreningar inom olika områden bidrar till ett rikt utbud av fritidsaktiviteter.

De senaste åren har styrelsen för Jeppo ungdomsförening varit aktiv med upprustning av UF-lokalen mitt i byn. Lokalen har målats i ett mera ursprungligt färgschema, taket har renoverats och nu senast har lokalen fått nya ytterdörrar. Lokalen fungerar som en knutpunkt för många händelser och evenemang i byn. Byadagar, midsommarfest och julöppning är återkommande händelser som lockar mycket folk.

Byaföreningen upprätthåller vandringsleden Trådi, som startar från Måtarsberget, och som går genom ett varierat landskap och till och med förbi gamla forngravar om man väljer den längsta leden. Vid Måtarsberget ordnas även varmansrally-tävlingar, och på vintern går det att skida längs elljusspåret där. Vid Gunnars finns byns simstrand, där simskola ordnas om somrarna.

Jeppo ungdomsorkester har funnits sedan 1975, och erbjuder alla som vill en möjlighet att spela i en modern blåsorkester med omväxlande repertoar. Orkestern har deltagit i blåsorkester-FM flera gånger med goda resultat.

Jeppo har hela sju broar som korsar de två åfårorna som delar byn, och flera av broarna bjuder på utsikt över någon av de många forsarna. Fiske i ån är också möjligt, men för fiskare finns även Bredkangan, där man kan pröva fiskelyckan med att försöka få en regnbågsforell på kroken.

”I Jepo er e mörkt” är ett känt uttryck, men vi vågar nog påstå att alla ljuspunkter som finns i Jeppo med råge övervinner mörkret. Sväng av från Riksväg 19 nästa gång du har vägarna förbi och se själv!

Emil Sandin
Jeppo byaförening rf

Uppgifterna är från webbplatsen aktion.fi.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s