Kategorier
2021 Nyhetsbrev 16/2021

Landsbygdspolitiska helhetsprogrammet 2021-2027 är publicerat

Ajassa uudistuva maaseutu – maaseutupoliittinen kokonaisohjelma 2021–2027Ajassa uudistuva maaseutu – maaseutupoliittinen kokonaisohjelma 2021–2027 (Landsbygd som förnyas i tiden – Landsbygdspolitiskt helhetsprogram 2021–2027) är nationella landsbygdspolitikens verksamhetsprogram. Det förverkligas under ledning av Landsbygdspolitiska rådet (MANE) och i brett samarbete med berörda parter.

I det landsbygdspolitiska helhetsprogrammet ses den mångsidiga landsbygden som en nationell framgångsfaktor. Landsbygden erbjuder en plattform, resurser och lösningar för ett gott liv, innovativitet, företagande och ett hållbart samhälle. I programmet framhävs att landsbygden har att erbjuda lösningar till hållbarhetskrisen.

Landsbygdspolitikens målsättning är att Finland utvecklas som en helhet och genom att förstärka platsbaserade möjligheter. Programmets strategiska fixpunkter är ömsesidigt beroende, miljörättvisa och ny kunskapsintensiv ekonomi. Dessa är genomgående i programmets teman. Helhetsprogrammets fem teman är:

  • Högre mervärde genom hållbar användning av naturresurser
  • Landsbygdens aktörer som en del av lösningen på en hållbar övergång
  • Stärkande av konkurrenskraft och livskraft
  • Tryggande av en fungerande vardag
  • Stärkande av delaktigheten och gemenskapen

Programmet omfattar 74 konkreta åtgärder förknippade till ovannämnda teman. Helhetsprogrammets implementering och förverkligande av målsättningarna följs och utvärderas med två års mellanrum.

Uppgifterna är från Landsbygdspolitiska helhetsprogrammet 2021-2027 (publicerat på finska).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s