Kategorier
2021 Nyhetsbrev 21/2021

Rökiö – Månadens by i Österbotten

Månadens by i Österbotten december 2021 Rökiö
Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Rökiö by, är en by i Vörå kommun, cirka tre kilometer norrut från kommungården. I Rökiö, eller enligt det lokala uttalet Rötji, svänger man över åbron för att komma till Vörå kyrka i Myrbergsby. På andra sidan ån finns Rökiö skola med ett 60-tal elever och byns gemensamma område, Kväänin, där byaföreningen har ett område med en gammal el-kvarn, dit bönderna förr kom långa vägar ifrån för att mala sin säd, Kvarnstugan, där mjölnaren med familj bodde, är nu byns samlingslokal där det arrangeras fester av alla de slag och där finns Hägglunds fotomuseum. Tillsammans med områdets olika uthus bildas en inhägnad gård där man brukar arrangera Allsången i Rötji, där finns en petanqueplan och sommartid finns det ofta fotoutställningar i den gamla kvarnen.

Men det området i Rökiö som de allra flesta besökt är nog Norrvalla. Den gamla herrgården invid vilken på 1980-talet byggdes Norrvalla rehab center, där det ordnades rehabilitering för såväl veteraner som rehabilitering för olika yrkesgrupper. Numera är det Härmän kuntokeskus som står för rehabiliteringen på området. Och många har goda minnen från sin tid vid Norrvalla i Vörå folkhögskola. Idag finns folkhögskolan, idrottsinstitutet, Vörå idrottsgymnasium och Vörå samgymnasium på området.

På Norrvalla i Vörå har du möjlighet att prova på många olika idrottsformer. För motion har Norrvalla en modern idrottshall med fullstora mått, gym för styrke- och konditionsträning, spinningcyklar, motionsspår, simhall och terapibassäng, uppvärmd konstgräsplan och fotbollshall. Man kan också studera till t.ex. reseledare, kostrådgivare och idrottsledare och man kan delta i många olika evenemang ss hinderbanelopp, Botnia Vasan och barnläger på detta mångsidiga område som Folkhälsan Utbildning administrerar.

Själva byn är till stor del uppbyggd längs Rökiövägen som leder till Kalapää vid Kalapää träsk, där det finns 15 personer i två gårdsgrupper på var sida om sjön. Här finns också en av kommunens badstränder och natur- och djurliv som lockar till sig folk till fritidsbostäder eller besök. Rökiö by är alltså en mångsidig och livskraftig by.

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för december är från webbplatsen aktion.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s