Kategorier
2018 Nyhetsbrev 14/2018

Årets by är Teuro-Kuuslammi i Egentliga Tavastland – Thomas Snellman Årets landsbygdsprofil

Källa: Byaverksamhet i Finlands hemsida

Teuro-Kuuslammi i Egentliga Tavastland har valts till Årets by. Juryn övertygades om byns omfattande verksamhet, vilket skapar goda förutsättningar för de boende. Förutom Årets by och de byar som tilldelades hedersomnämnanden, har Finlands Byar rf söndagen den 2 september i samband med de lokala utvecklarnas Lokaali-evenemang även premierat Byaverksamhetens vägvisare, Årets landsbygdsaktör och Årets landsbygdsprofil.

I byn Teuro-Kuuslammi bor 250 invånare, men servicetillgången är som i en liten kommun. I byn finns byagård, multihall, lördagskafé, lekplats, avlönad bya-assistent, hobbyer under varje kväll, samt flera arrendeställen. Det väl organiserade frivilligarbetet övertygade juryn. Frivilligarbetet vilar inte i händerna på ett fåtal, utan ansvarslistan upptar namn på 50 personer. Det aktiva arbetet med att påverka fick även beröm.

Hedersomnämnanden i valet av Årets by tilldelades Ylisenpään kylärinki och Strömfors bruk. Ylisenpään kylärinki, eller Kodiksami, Kuolimaa, Mäentaka och Sukkala i Rauma, fick beröm för ett exemplariskt samarbete, ett levande kulturarbete och deltagandet i den lokala demokratin. Strömfors bruk i Lovisa har för sin del lyckats väl i att stöda mikroföretagen, att liva upp näringsverksamheten och att arrangera stora evenemang.

Hellevi Tupala belönas för utmärkelsen Byaverksamhetens vägvisare under Lokaali
Källa: Byaverksamhet i Finlands  hemsida

Till Byaverksamhetens vägvisare utses årligen förtjänta personer inom byaverksamheten, vilka under en lång tid har arbetat för byaverksamhet. Som Byaverksamhetens vägvisare utsågs Arja Huovinen från Soininsalmi i Leppävirta, Jouko Mälkiä från Enonkoski och Hellevi Tupala från Kalkkistenkylä i Asikkala.

Till Årets landsbygdsaktör väljs en person som uppnått utomordentliga resultat, särskilt inom Leader-verksamheten, byaverksamheten eller inom annat lokalt utvecklingsarbete. Som Årets landsbygdsaktör valdes ylivieskabon Kirsti Oulasmaa. Hon har länge verkat inom Leader-föreningen. I valet betonades det resultatrika arbetet, inspirationen och innovativiteten.

Erkännandet som Årets landsbygdsprofil tilldelas en person som i offentligheten på ett positivt sätt utmärkt sig i ärenden som hör till landsbygden och byaverksamheten. Till Årets landsbygdsprofil utsågs närmatsringen REKO:s grundare Thomas Snellman från Pedersöre. Snellman har i positiv dager talat för landsbygden och fördomsfritt arbetat för en ny typ av verksamhetsmodell.

Finlands Byar rf utser årligen Årets by och meriterade landsbygdsaktörer. Utmärkelserna utdelades i år i Savonlinna 31.8-2.9 i samband med de lokala utvecklarnas Lokaali-evenemang. I utnämningen av Årets by var 17 byar nominerade, vilka i år var utsedda som Årets by i sina egna landskap. I årets val betonades aktivitet i arbetet att påverka, ansvarstagande för den egna byns service och byns näringsverksamhet. Det är 34:e gången som Årets by-utmärkelserna delas ut.

Uppgifterna finns även på Finlands Byars webbplats kylatoiminta.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s