Kategorier
2022 Nyhetsbrev 11/2022

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar vill ha fler distansarbetshubbar till byarna

Finlands Byar - bild Enemmän etätyöhubeja kylilleEn distansarbetshubb är till exempel ett delat distansarbetsutrymme inrättat i en byagård eller annat utrymme, där byborna kan boka en ergonomisk arbetsplats. Dessutom skulle distansarbetshubben kunna ha bokningsbara mötesrum, lunchrestaurang, kafé eller i mindre skala en varuautomat. Distansarbetshubben skulle innehålla utrustning för att delta i distansmöten och en optisk fiberanslutning, så man kan vara i kontakt med kollegor antingen på andra håll i Finland eller i världen.  Distansarbetshubben skulle också förvandlas till en lugn studielokal eller på kvällarna till ett hobbyrum för föreningar och unga.

När man talar om distansarbetshubbar i byagårdar, så får man inte glömma betydelsen av gemenskap. Enligt enkäter är nackdelen med distansarbete en förskjutning av arbetsgemenskapen till Teams och Slack. Byns distansarbetshubb skulle samla alla distansarbetare i byn och i området på ett ställe, och vid sidan av distansarbete skulle åter en arbetsgemenskap upprättas.

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar uppmuntrar alla landsbygdskommuner, byaföreningar, företag i byarna, ungdomsföreningar och lokala utvecklare att bekanta sig med distansarbetshubbar och främja deras etablering i den egna byn. Distansarbete är framtiden och här borde man vara med.

Låt oss göra distansarbetet på landsbygden ergonomiskt och i gemenskap tillsammans!

Mer info (på finska) finns på webbplatsen suomenkylat.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s