Kategorier
2022 Nyhetsbrev 10/2022

Kommunen som samskapare – SMIL-projektets slutrapport

SMIL-projektets slutrapport maj 2022 - Kommunen som samskapareFör Åbo Akademis forsknings- och utvecklingsprojekt SMIL (Svenska modeller för sociala innovationer i landsbygdsutveckling), som inleddes hösten 2019, finns nu en slutrapport av forskardoktor Kenneth Nordberg.

”Den sammantagna slutsats som kan dras av studien är att samarbeten mellan kommunen och lokala föreningar har potential att stöda och utveckla föreningarnas aktivitet, att det i förlängningen stärker föreningarna och civilsamhällena och kan öka legitimiteten för kommunens verksamhet. Samtidigt är partnerskap inledningsvis krävande för kommunerna, särskilt i ett läge då det i stor utsträckning saknas stöd ovanifrån. Slutsatsen kan därför dras att främjande av partnerskap kräver en bred nationell satsning för att synliggöra möjligheten och övertyga fältet om potentialen i partnerskap, samt skapa utrymme för kommuner att experimentera. Det krävs således både en informationskampanj och resurser som kommuner och föreningar kan använda för att testa och utveckla nya partnerskapsmodeller. På längre sikt behöver det juridiska utrymmet för partnerskap utredas och tydligare definieras.”

Slutrapporten Kommunen som samskapare – Partnerskap och lokal utveckling på landsbygden finns att läsas på webbplatsen doria.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s