Kategorier
2021 Nyhetsbrev 19/2021

Småbönders – Månadens by i Österbotten för november

Månadens by i Österbotten november 2021 Småbönders
Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Småbönders är en liten by med ca 300 invånare och utgör en del av Kronoby kommun. Byn är omringad av fyra kyrkobyar inom en radie av 20 km och är den sista svensktalande byn längst österut i Västra Finlands län.

Byborna månar om de traditioner som finns i byn, håller dem levande och blandar dem med en lagom dos av kreativt nyskapande och humor, bl.a. kan man nämna revyerna som besöks av hundratals åskådare, påskbrasan och byafesten. Småbönders var Årets by i Österbotten år 2008.

Småböndersborna är lojala mot sin by och de serviceinrättningar som finns där. År 2021 är ett festligt år för Småbönders. Småbönders ungdomsförening fyller 90 år och nu i november fyller Småbönders handelslag 100 år. Bybutiken har verkat som självständig butik sen 1921. Förutom livsmedel säljs också järn- och jordbruksvaror och så finns postombud och bränsleförsäljning. Byagemenskapen är grunden för allt. Daghem, eftis och butiken är den service som finns kvar i byn. Småböndersborna kämpar hårt för att hålla servicen i byn.

Småbönders byaförening har tryckt upp tröjor med en tecknad bild av butiken. Reklam för tröjorna gör bland annat revykaraktärerna Signe och Heta Börje. Nu när Småbönders handelslag firar 100-års jubileum, så besökte MTV3 gänget butiken. Klippet visades på tians nyheter som ”loppu kevennys”, där åskådarna fick följa med hur det går till när Signe och Börje gör sina uppköp.

På grund av covid-19, så har 100-års festen flyttats och likaså ungdomsföreningens revy. Vi skall hoppas att det är bättre möjligheter att ordna till med dessa i nästa år. Ni är hjärtligt välkomna att besöka vår by SMÅBÖNDERS- en levande by.

Uppgifterna är från webbplatsen aktion.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s