Kategorier
2021 Nyhetsbrev 17/2021

Multilokalitet skapar ny livskraft i regionerna – Nordiska ministerrådets regionministrar

De nordiska flaggorna
Bildkälla: Malene Thyssen, http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Malene

Nordiska ministerrådets regionministrar diskuterade multilokalitet och grön återhämtning under ett hybridmöte i Helsingfors den 16 september 2021. Ministrarna beslutade inleda ett forskningsprojekt för att utreda de ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenserna av multilokalitet i olika regioner.

I och med coronapandemin har platsens betydelse på ett nytt sätt lyfts fram i diskussionen både i människornas vardag och i politiken. Ministrarna såg många möjligheter med multilokalitet som ökar regionernas ekonomiska och sociala livskraft.

– Multilokalitet skapar nya möjligheter för den regionala ekonomin, företagsverksamheten och tillgången på kompetent arbetskraft. Digitalisering och snabba datakommunikationsförbindelser är viktiga framtidsinvesteringar för multilokaliteten. Samtidigt behövs det flexibla, regionalt differentierade sätt att ordna tjänster som stöder en smidig vardag för människorna, konstaterar näringsminister Mika Lintilä som var ordförande för mötet.

Multilokaliteten är också förenad med olika samhälleliga och kulturella utmaningar, samt utmaningar som hänför sig till ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Vid mötet presenterade direktören för Nordregion Rolf Elmèr ett nytt projekt för att utreda multilokaliteten. Ministrarna beslutade att stödja inledandet av projektet.

Regionministrarna diskuterade också möjligheterna till grön återhämtning i olika regioner och hur den gröna övergången kan påskyndas. Grön återhämtning handlar inte bara om att uppnå klimatmålen utan också om nya näringsmöjligheter. Professorn i ekonomi Jens Suedekum från Düsseldorfs universitet och rektor Juha-Matti Saksa från Villmanstrands tekniska universitet höll inledande anföranden om hållbar tillväxt.

– Den gröna återhämtningen medför nya möjligheter till exempel för affärsverksamheten inom miljöbranschen, vars betydelse som konkurrenskraftsfaktor i den globala ekonomin har ökat. Ett nordiskt samarbetsobjekt kunde vara biobaserad ekonomi också i glesbygden. Bioekonomin har en viktig roll när det gäller att nå målet om koldioxidsnålhet och ett resurseffektivt samhälle, konstaterar minister Lintilä.

Uppgifterna är från arbets- och näringsministeriets pressmeddelande (från 16.9). Se även Nordiska ministerrådets pressmeddelande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s