Kategorier
2021 Nyhetsbrev 13/2021

Leader är en bra satsning för kommunerna – Laura Jänis i JSM-bloggen

Inom Finlands alla landsbygdsområden och även i många städer bereder man som bäst lokala utvecklingsstrategier. Ett gemensamt mål, såväl på lokal som på nationell nivå, är att stärka Leader-verksamheten i framtiden. Leader är i praktiken verksamhet, rådgivning och finansiering för ortens bästa – eller samhällsbaserad lokal utveckling. Det är fantastiskt att kommunerna vill vara delaktiga i Leader-verksamheten.

EU och staten står för 80 procent av den offentliga Leader-finansieringen, medan kommunerna i regionen står för 20 procent. Dessutom ger projekt och företagsfinansiering, som finansieras av Leader-grupper, i genomsnitt 35 procent av det privata finansierings- och talkoarbetet. Kommunernas investering på en euro i området kommer med andra ord att ge fyra euro i annan offentlig finansiering och sammanlagt sju euro i investeringar och utvecklingsarbete. De nya kommunala beslutsfattarna har att fundera över vilken summa den egna kommunen deltar med i Leader-verksamheten och hur mycket utvecklingsresurser regionen kommer att få genom den.

Läs hela blogginlägget (på finska) av Laura Jänis, specialsakkunnig vid jord- och skogsbruksministeriet (JSM), på webbplatsen mmm.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s