Kategorier
2021 Nyhetsbrev 13/2021

Projekt vill skapa långsiktig livskraft på landsbygden

LandskapVarför vissa väljer att stanna kvar på landsbygden då så många flyttar bort, det vill Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia och Migrationsinstitutet ta reda på. Svaren söker man i Österbotten – Terjärv, Jeppo, Munsala, Maxmo och Molpe via projektet Stannare – för hållbar utveckling på landsbygden (Strategi). Förhoppningen är att man inom framtida projekt ska kunna studera motsvarande fenomen i Åboland och Nyland.

Kenneth Nordberg, projektforskare vid Åbo Akademi, säger att urbaniseringen är en megatrend, men samtidigt befinner vi oss i ett brytningsskede i och med digitaliseringen, en trend som förstärkts under coronapandemin. Det geografiska börjar spela en större roll då digitaliseringen ger frihet att välja var man bor.

Målet är att, i samarbete med aktiva invånare i de fem byarna, ta fram konkreta modeller för hur man kan stärka livskraften på landsbygden med fokus på Österbotten, men med tanke på hela Svenskfinland. Enligt Nordberg utgår forskarna från två hypoteser: det krävs arbetsmöjligheter i form av företag eller entreprenörskap för att stanna kvar på landsbygden, samt en vi-känsla. Projektet ska ge svar om hypoteserna stämmer.

Tom Holtti, tf. kommundirektör i Vörå, hoppas att kommunen ska få fler invånare via projektet. Invånarantalet har sjunkit med ca 300 personer under de senaste sex åren, vilket beror på både utflyttning och befolkningsutveckling. Holtti ser invandrare som viktiga för att Maxmo, liksom Vörå kommun som helhet, ska få en gynnsam befolkningsutveckling, och hoppas också att fler lokala invånare ska välja att stanna kvar eller flytta tillbaka.

Ordföranden för Maxmo hembygdsförening Håkan Nylund, som själv flyttat från Vasa på 1980-talet och numera en som bor kvar i Maxmo, har ett enkelt recept för att knyta människor till orten, men även att själv hitta sin plats.  Det är att gå med i en eller flera föreningar. Då man är en del av samhället blir steget att flytta bort större. Små samhällen måste bygga på en vi-anda.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av SPT/Jeanette Östman, i Vasabladet (19.6).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s