Kategorier
2021 Nyhetsbrev 13/2021

Petalax – Månadens by i Österbotten

Skäret Skiten (dialektalt Skitin) i Petalax yttre skärgård
Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Årets by 2021 i Österbotten, Petalax, har även valts till Månadens by för juli månad. Detta är man glada för och utmärkelsen Årets by tar man med stolthet emot på sommarmarknaden i juli. Petalax, som har ungefär 1100 innevånare, är en del av Malax kommun sedan kommunsammanslagningen 1.1.1974. Till Vasa är det 43 km, ett passligt pendlingsavstånd har det visat sig. Javisst, jag har min ”egen tid” morgon och kväll på vägen och det känns bra, sa en småbarnsmamma häromkvällen.

Kommunens skolcentrum med högstadiet och gymnasiet, gemensamt med Korsnäs kommun, finns i Petalax. Ett nytt gymnasium står klart i dagarna, så även den helt renoverade lågstadieskolan. Unga familjer och ungdomar kan se med tillförsikt framåt. Egnahemshus, som lämnar tomma då äldre flyttar till bekvämare lägenheter, hittar idag snabbt nya ägare. I de hyresbostäder som kommunen har i Petalax är beläggningen därför något sämre för tillfället.

I Petalax är det nära till allt. Dagis, skolor, äldreboende, butik, kyrka, idrottsplan med frisbeegolfbana, skidspår, uf-lokal, bränslestation, gym, verkstad, lunchcafé/restaurang, tygbutik och många fler småföretagare finns i centrum. Petalax har ett brett och stort föreningsliv med många aktiva föreningar.

Skärgården är viktig för Petalaxborna. Simstrand finns i Vägvik, så även ett servicehus, samt båtplatser. På Bockören finns bränsleförsäljning, båtplatser och båthus. På skäret Skitin i Petalax yttre skärgård har bl.a. installerats ett vindkraftverk med laddningsstation för mobiler. En 360° panoramakamera streamar live till hemsidan www.petalax.fi från Skitin. Kartor över strömhål och andra ställen där isen brukar vara svag har uppgjorts och satts upp i hamnarna i Bockören, Vägvik, Öjna och i Gålören.

Kyrkbacken utgör ett unikt område med väderkvarn, backstugor, lånemagasin, hembygdsmuseum, kyrka och församlingshem. Sommartid ordnas program vid museet. Petalax julkors hissas på Tomasdagen vid Jossinas stugon. Sommarteatern Bykiston är vida känd sedan starten 1982. På grund av coronan blir det ingen satsning denna sommar, i stället blir det 2 tillställningar med minnen från gamla Bykistor: sketcher, sånger och allsånger.

Ungdomslokalen har nyligen totalrenoverats, bergvärme installerats, köket moderniserats och dataförbindelser uppdaterats, vilket gör ungdomslokalen attraktiv för uthyrning till fester, konferenser och egen verksamhet. Egen vimpel, spelkort, förkläden, löpare, Petalax historia m.m. är Petalaxprodukter som i dag finns till salu. Man ser med tillförsikt framåt!

Uppgifterna är från webbplatsen aktion.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s