Kategorier
2021 Nyhetsbrev 13/2021

Årets by och andra utmärkelser i svenska Österbotten

Bildkälla: Arbetsgruppen för Petalax Facebook-sida

En by med visioner, en aktör som ger trygghet, en vägvisare för landsbygdens utveckling och en trio med synliga österbottniska rötter, alla de här får pris av Aktion Österbotten. Motiveringen för Årets by Petalax lyder:

”I byn finns det en stark framtidstro med visioner, levande föreningsliv och lyckad företagsamhet i förhållande till byns storlek.”

Årets landsbygdsaktör i Österbotten, Molpe Sjöräddare, är en trygghet för den österbottniska skärgården med sin lokalkännedom om både farleder, platser och människor.
– Genom vårt frivilliga arbete ger vi trygghet för både fritidsbåtar, de boende och sommarstugeägare, samt yrkes- och fritidsfiskare att utöva sina intressen på havet. Vi finns till som en resurs som kan hjälpa vid både nöd- och assistanstillbud, säger Jens Norrgård från Molpe Sjöräddare.

Forskaren i regionalvetenskap vid Åbo Akademi i Vasa Kenneth Nordberg är byaverksamhetens vägvisare i Österbotten i år. Han är intresserad av samhällsutveckling och speciellt av landsbygdsutveckling. I prismotiveringen beskrivs Nordberg så här:

”Den österbottniska projektforskaren med ett brinnande intresse för landsbygdens välmående, såväl i klimatfrågor och landsbygdssäkring, som i landsbygdsutvecklingens sociala innovationer.”

Årets landsbygdsansikte är Humorgruppen KAJ, som enligt prismotiveringen lyfter fram sina österbottniska rötter, I över tio år har Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård tillsammans roat med musik och humor. I slutet av 2019 bjöd de in till ett spektakulärt tioårsjubileum i Botniahallen, Korsholm.
– Vi skapar evenemang och underhållning för ett rikare kulturliv med innehåll som speglar publikens egna upplevelser och liv. Att jobba på vår egen dialekt och underhålla har alltid varit en självklarhet för oss. Det är fint att se att vårt arbete uppskattas, säger Axel Åhman.

Prisutdelning sker på sommarmarknaden i Petalax fredagen den 9 juli.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Josefin Torrkulla, i Vasabladets e-tidning (23.6). Se även pressmeddelandet från Aktion Österbotten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s