Kategorier
2021 Nyhetsbrev 12/2021

Leader firar jubileum och förenklar inför framtiden

Bildkälla: landsbygdsnatverket.se

Leader är en lokal utvecklingsmetod som har använts under 30 år. Metoden engagerar lokala aktörer i utformningen och genomförandet av strategier, beslutsfattande och resurstilldelning för utvecklingen av hela EU:s landsbygdsområden. Se filmen där elva länder delar sina berättelser om vad Leader har bidragit till under åren.

Leader genomförs idag av ca 2 800 lokala aktionsgrupper (LAG), som täcker 61procent av landsbygdernas befolkning i EU. Aktionsgrupperna samlar offentliga, privata och civila samhällets intressenter i ett visst område. Bara i Sverige finns 53 Leader-områden där det jobbas med lokalt ledd utveckling (Finland har 54 Leader-grupper, red. anm.).

– Nu firar vi alla framgångar som Leader uppnått under alla dessa år och smakprov på det tycker jag kommer fram i filmen, säger Maria Gustafsson som är kanslichef på Landsbygdsnätverket i Sverige.

– När vi blickar framåt finns rapporten från det europeiska nätverket om hur finansiering till Leader-projekt kan förenklas i framtiden, säger Gustafsson. Det är viktigt för att metoden ska fortsätta att göra nytta.

Uppgifterna och filmen finns på webbplatsen landsbygdsnatverket.se med länk till apporten från LEADER Thematic Lab: LEADER funding made simpler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s