Kategorier
2021 Nyhetsbrev 06/2021

Leader-grupperna får 83 miljoner euro 2021-2022

Jord- och skogsbruksministeriet har riktat 83 miljoner euro till Leader-grupperna 2021-2022. Med de här medlen ska de lokala utvecklingsföreningarna, alltså Leader-grupperna, fortsätta med sin verksamhet, rådgivning och finansiering under de två närmaste åren. Budgetramen per Leader-grupp varierar från 530 000 euro till fyra miljoner euro.

I Finland finns 54 Leader-grupper som tillsammans omfattar alla landsbygdsområden. De ska genomföra sin lokala utvecklingsstrategi genom en mångsidig finansiering av näringar, service och utveckling av byar inom sitt eget område.

Leader-grupperna ansökte om finansiering till ett belopp av sammanlagt 86 miljoner euro. En förutsättning för ansökan var att kommunerna i verksamhetsområdet förbinder sig att stå för 20 procent av finansieringen. Kommunernas deltagande i Leader-arbetet är utmärkt. EU:s landsbygdsfond står för 42 procent av den offentliga finansieringen och staten för 38 procent. De projekt och företagsstöd som finansieras av Leader-grupperna samlar också en betydande mängd privat finansiering och volontärarbete.

Uppgifterna är från jord- och skogsbruksministeriets pressmeddelande. Se även kommentarer från Aktion Österbotten som tilldelades över 3 miljoner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s