Kategorier
2021 Nyhetsbrev 05/2021

MANE ber om kommentarer till landsbygdspolitiska helhetsprogrammet 2021-2027

Sekretariatet för Landsbygdspolitiska rådet (Maaseutupolitiikan neuvosto MANE) vid jord- och skogsbruksministeriet ber om att få kommentarer (8-22.3) till utkastet för Landsbygd som förnyas i tiden – Landsbygdspolitiska helhetsprogrammet 2021-2027.

Bakgrund för begäran

Landsbygdspolitiska helhetsprogrammet är verksamhetsprogram för den nationella landsbygdspolitiken. Det genomförs under ledning av rådet, särskilt via verksamhet i landsbygdspolitiska sekretariatet, de tematiska nätverken, landsomfattande forsknings- och utvecklingsprojekt för landsbygden, samt via samarbete inom det bredare landsbygdspolitiska nätverket.

Inom programmet ställs mål, och för att uppnå dem, temaspecifika åtgärder i utvecklingen av landsbygden som förnyas i tiden. Samtidigt främjas en balanserad utveckling av hela landet. Målsättningarna och åtgärderna styrs av visionen som finns skriven i helhetsprogrammet. Programmets tidsspann (2021–2027) är längre än regeringsperioden och sammanfaller med Europeiska unionens finansieringsperiod. Programmets målsättningar kan även förverkligas genom internationellt samarbete.

Helhetsprogrammet har beretts under året 2020 utgående från strategin Landsbygden som föregångare i omställningen till hållbarhet (2019). Som en del av beredningen har man under år 2020 förverkligat tre workshopar, ett interaktivt webbinarium samt ett skrivläger med tillsammans brett deltagande. Landsbygdspolitiska rådet (2016-2020) har fungerat som beredningsgrupp och behandlat utkastet i remissdebatt i december 2020. Sedan början av år 2021 har sekretariatet fungerat som beredningsgrupp.

Helhetsprogrammet behandlas och godkänns av Landsbygdspolitiska rådet (tillsatt för perioden 2021-2025).

Uppgifterna är från webbplatsen landsbygdspolitik.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s