Kategorier
2021 Nyhetsbrev 03/2021

MANE:s generalsekreterare Christell Åström söker nya utmaningar

Christell Åström Bildkälla: landsbygdspolitik.fi

Generalsekreteraren för Landsbygdspolitiska rådet (Maaseutupolitiikan neuvosto MANE) Christell Åström lämnar jord- och skogsbruksministeriet den 15 februari för att tillträda som verksamhetsledare vid Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry.

Christell Åström har fungerat som rådets generalsekreterare sedan 2016 då hon flyttade från Finlands Kommunförbund till att fungera som generalsekreterare för Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen YTR vid arbets- och näringsministeriet. Under Åströms tid som generalsekreterare har landsbygdspolitiska helheten överförts från arbets- och näringsministeriet till jord- och skogsbruksministeriet. Under hennes ledning har Landsbygdspolitiska rådets och dess nätverksverksamhet förnyats.

– Uppgiften som Landsbygdspolitiska rådets generalsekreterare har varit intressant, lärorik och passligt utmanande, konstaterar Åström.

– Jag har fått stå i främsta ledet i utvecklingen av frågor som jag fått lyfta fram och upplevt som viktiga och jag har fått vara med om att stärka möjligheterna till en fungerande vardag för invånare, samhällen och företag på landsbygden, säger Åström.

Åströms period som generalsekreterare definieras långt av stora strukturomvandlingar, som man aktivt tagit ställning till i såväl rådet som sekretariatet, vilket hon lett. Under Åströms tid har frågor om glesbygden och multilokalitet lyfts upp på den nationella politiska agendan, bybutiksstödet har beretts och piloteras, samt växelverkan mellan landsbygds- och stadsområden har utvecklats på ett konstruktivt sätt. Landsbygdsparlamentet har etablerats som en del av den participativa och platsbaserade landsbygdspolitiska verksamheten. Åström har representerat nationella landsbygdspolitiken även i internationella sammanhang och kontakterna till exempelvis OECD:s verksamhet har varit goda.

– Landsbygden är en oskiljaktig del av den nationella framgången och livskraften. Inom landsbygdspolitiken har man länge arbetat för denna vision och arbetet fortsätter. Det finns en stor skara sakkunniga människor och organisationer inom det landsbygdspolitiska nätverket. Arbetet görs tillsammans nu och i framtiden, betonar Åström.

Åström är entusiastisk inför sitt nya uppdrag som hon inleder 15.2.2021. Hon konstaterar att kontakterna till landsbygdspolitiken kommer fortsättningsvis att vara täta. 

Uppgifterna för Landsbygdspolitiska rådets tf. generalsekreterare sköts under kommande vår av landsbygdsöverinspektör Antonia Husberg vid jord- och skogsbruksministeriet.

Läs även Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:s pressmeddelande (på finska) ”Christell Åström Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen toiminnanjohtajaksi”

Uppgifterna är från webbplatsen landsbygdspolitik.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s