Kategorier
2021 Nyhetsbrev 02/2021

Smart – en övergripande fråga för regional utveckling

Bildkälla: maaseutupolitiikka.fi

Det finns många smarta begrepp, så deras inbördes förhållanden och positionering i den regionala hierarkin blir lätt suddiga. Vikten av att prata om en smart region, ökar när begreppen för smart regional utveckling används på flera nivåer i den regionala hierarkin. Detta är ett regionalt ekosystem av samverkande faktorer.

På landskapsnivå (smart region) betyder det regionala ekosystemet av samverkande faktorer till exempel en sammankopplad helhet av kommuner, städer och landsbygder. Det kan också betyda ett komplex av städer och landsbygder. På motsvarande sätt, på kommunal nivå, kan en stad ha flera smarta förorter (smart suburb), smarta stadsdelar (smart neighbourhood) och smarta byar (smart village). I det här fallet är (smarta) staden också ett smart område. Det väsentliga i säkerställandet av det regionala ekosystemets vitalitet är hur samarbetet mellan aktörer och nätverk samt vägledning och stöd för regional utveckling fungerar.

Läs mer i artikeln av Sami Tantarimäki, filosofie doktor och planerare vid Åbo Universitets Brahea-institut, där det presenteras landsbygdspolitiska rekommendationer baserade på resultat av projektet Älykkäistä kylistä älykkäisiin kaupunkeihin – miten ”ääripäiden” välinen keskusten ketju toimii, miten älykäs alue rakentuu?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s