Kategorier
2021 Nyhetsbrev 01/2021

REKO-ringar finns redan i fyra världsdelar

REKO, som står för rejäl konsumtion, bygger på att producenter säljer varor (främst matvaror) direkt till konsumenter, utan mellanhänder. Det här konceptet med REKO-ringar, som Thomas Snellman är upphovsman till, växte efter år 2013 först i Finland med nya ringar här och där, för att sedan sprida sig till Sverige och Norge där användarna är fler än i Finland.

Konceptet har sedan tagit sig över till Nordamerika, först till Kanada och sedan till USA där det sparkades igång våren 2020 som en följd av coronaläget. Det finns ringar i Idaho och Wisconsin. Närmare tio andra delstater har kontaktat Snellman för att fråga om råd.

I Australien, där REKO ”exploderat”, började det i mars 2020 då en producent förlorade alla sina restaurangkunder över en dag. Hon hade hört om REKO i Norden och tio dagar senare ordnades första utdelningen, säger Snellman. Konceptet finns även i Sydafrika. Snellman hoppas att det skulle hjälpa landsbygdskvinnor till ett drägligare liv, även i andra delar av Afrika. Rumänien är det senaste landet som REKO erövrat.

REKO-ringar finns således i fyra världsdelar, samt i fjorton länder: Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island, England, Irland, Holland, Italien och Rumänien, samt USA, Kanada, Sydafrika och Australien.

Snellman menar att REKO nu är så stort att det inte kan stoppas mer. Man är nu över två miljoner medlemmar och när REKO firar tio år, kommer rörelsen att ha tio miljoner medlemmar, något som Snellman är övertygad om. Samtidigt finns det länder där REKO inte passar lika bra, som i Danmark (REKO finns nog ändå i landet) där jordbrukarna är få men stora och exportinriktade. Sedan kan lagar och maktstrukturer i vissa länder hindra REKO-ringar från att bildas.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Marcus Lillkvist, i Vasabladet (3.1).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s