Kategorier
2021 Nyhetsbrev 01/2021

Dagsmark är Månadens by i Österbotten

Dagsmark uf:s föreningshus Majbo Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Femton kilometer österut från Kristinestad hittar man Dagsmark. Byn som har kring 400 invånare, grundades någon gång på 1400-1500-talet, men det finns bevis på att människor bodde här redan under stenåldern.

I Dagsmark finns det ett populärt daghem, ett bibliotek, många företagare och en aktiv ungdomsförening, Dagsmark uf. Naturen är vacker, och det finns ett populärt elljusspår som fungerar som skidspår på vintern. Åkrarna vid sidan om vägen vittnar om att många bybor är aktiva jordbrukare. Lappfjärds å rinner genom byn, vilket gör den till en utmärkt plats att pröva fiskelyckan och fånga en lax eller två.

Mellan julafton och tjugondag Knut är det en tradition för många att ta en promenad eller biltur i byn och titta på julkorsen som lyser i vintermörkret. Olika byar har olika julkors, och Dagsmarkkorset har en vit topplampa, medan övriga lampor är röda och gröna.

Det har alltid varit företagsamma invånare i Dagsmark. Bland annat inleddes verksamheten för folkskolan i Dagsmark år 1878, vilket gjorde byn till den första att ha en skola i före detta Lappfjärds kommun. Dagsmark uf, som bildades 1896, är den äldsta ungdomsföreningen i f.d. Lappfjärds kommun. Dagsmark uf:s föreningshus, Majbo, har på senare år blivit byns träffpunkt. Här ordnas loppis, caféverksamhet, innebandy m.m. Lokalen är omtyckt och på sommaren anordnas ofta bröllopsfester där.

Uppgifterna är från webbplatsen aktion.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s