Kategorier
2020 Nyhetsbrev 18/2020

Rapport om undersökningen ”Vilken framtid vill du ha på din landsbygd?”

Från maj till augusti 2020 besvarade 3 436 personer från 26 olika länder undersökningen av ELARD och REDR, varav 127 kom från Finland och 432 från Sverige. I rapporten hittas allmänna slutsatser med mer detaljer, men här är viktiga resultat:

Allmänna slutsatser

  1. Invånare i landsbygderna vill ha grundläggande service och arbetstillfällen – 80,2 % av de svarande rankar arbetstillfällen och bra anställningsvillkor som en av de tre viktigaste förutsättningarna i landsbygdsområdena. Sett över hela Europa väljer 61,5 % av de svarande “Närhet till samhällstjänster…” som en av de tre viktigaste.Den service som landsbygdsborna behöver och värderar högst enligt undersökningen är hälso- och sjukvård, utbildning, äldreomsorg, bredbandsanslutning och bostäder. Denna service går inte nödvändigtvis att ersätta med digitala tjänster.

Landsbygdernas befolkning saknar fortfarande en del grundläggande service som den urbana befolkningen tar för given, och avsaknaden av sådan service är mycket viktiga “pushfaktorer” för potentiella inflyttare (nationella och internationella) till landsbygderna.

  1. Landsbygdernas avgörande betydelse för samhället som helhet måste erkännas. Den stereotypa och negativa bilden av landsbygdsområdena hos den urbana befolkningen och hos beslutsfattare behöver ändras och den urbana normen brytas.

Den andra slutsatsen är dragen utifrån fritextsvaren, som tidigare redovisats och betyder att offentliga investeringar i utvecklingen av landsbygdsområden (förutom jordbruk) borde vara lika stor per capita som motsvarande utvecklingsinvesteringar i städerna. Det är dags att ändra narrativen kring landsbygderna, att anställa och investera i landsbygdsbefolkningen för att stöda denna förändring. Människor som bor och arbetar på landsbygden har ett annat perspektiv.

  1. Utvidga Leader-metoden till det verktyg för flernivåstyre den skulle kunna vara. Slutsatsen kunde dras både ur statistiken från flervalsfrågorna och ur fritextsvaren. Det finns mycket information om Leader i fritextsvaren och där syns det tydligt att Leader/CLLD har ett mycket starkt stöd i landsbygdsområdena och att Leader bör utvidgas. Leader, som är en metod med 25 års erfarenhet, har agerat flexibelt och lösningsfokuserat i den nuvarande krisen. Leader/CLLD kan och bör betraktas som tillförlitligt, även för att vägleda landsbygdsområden in i framtiden.

Uppgifterna är från webbplatsen lokalutvecklingsverige.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s