Kategorier
2020 Nyhetsbrev 12/2020

Skärgårdsdelegationen – fungerande bredband behövs särskilt i skärgårdsområden

Regeringen har föreslagit att det stiftas en lag om stöd för byggande av bredband, vilket gör det möjligt att stödja byggande av bredband med statliga medel. Enligt skärgårdsdelegationen är det offentliga stödet för att bygga bredband i de områden där de inte byggs på marknadsvillkor ytterst viktigt. Det anslag som avsatts för stödet, fem miljoner euro, är dock otillräckligt.

Skärgårdsdelegationen understryker att snabba och driftsäkra bredband är absolut nödvändiga med tanke på en balanserad regionutveckling och regionernas livskraft. Fungerande bredband behövs särskilt i skärgårdsområden som till största delen är glesbebyggda. Driftsäkra bredband diversifierar skärgårds- och landsbygdsområdenas traditionella näringar, utvidgar näringsstrukturen samt möjliggör moderna näringar och arbete som inte är beroende av ort. Fungerande bredband ska också ses på ett tydligare sätt ur perspektivet för de grundläggande fri- och rättigheterna.

Hösten 2020 kommer skärgårdsdelegationen att ge ut ett skärgårdsprogram för åren 2020-2030. I programmet betonas nödvändigheten av fungerande bredband i utvecklingen av skärgårdsområdena när de möjliggör till exempel digitala tjänster och arbete oberoende av ort.

Pressmeddelandet från jord- och skogsbruksministeriet finns på webbplatsen mmm.fi med länk till skärgårdsdelegationens ställningstagande (på finska).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s