Kategorier
2020 Nyhetsbrev 12/2020

Österbottnisk hållbarhetsvecka i höst

déen till en österbottnisk hållbarhetsvecka kom från föreningen Omställning Österbotten och styrelsemedlemmen Ulrica Taylor. Enligt Nora Backlund, projektledare på Finlands svenska 4H och för hållbarhetsveckan, så har de hittat olika aktörer för att förverkliga hållbarhetsveckan som hålls 21-27.9. Inspiration har man fått från Västerbotten, där man firat hållbarhetsvecka sedan 2008. En framgångssaga där man gått från en mässa med 1 500 deltagare till 150-200 aktiviteter runtom i hela länet.

Under veckan i september ska hållbara evenemang äga rum i hela Österbotten med inledande seminarium på Wasa Teater, där hållbarhetskonsult Camilla Sederholm håller i micken och ger konkreta exempel på hur kommuner kan bli mera hållbara. Veckan fortsätter med många andra seminarier, samt att det ordnas filmvisning, kurser och marknader, allt i andan av ekologisk, social eller ekonomisk hållbarhet.

Man vill nå ut till gräsrotsnivån på samma gång som man synliggör och stärker regionala aktörer som satsar hållbart. För att nå till gräsrötterna hoppas Backlund på fler aktörer på de mindre orterna. De mera maffiga evenemangen är spikade. Det finns ännu tid för lokala aktörer att anmäla sig på deras hemsida. Hållbarhetsveckan avlutas med en skördefest vid Fiskarstranden i Vasa.

Projektet förverkligas av Finlands svenska 4H och Yrkesakademin i Österbotten i samverkan med Lokalkraft Leader Åland rf, och finansieras av Aktion Österbotten rf, Svenska kulturfonden m.fl.

Uppgifterna är i huvudsak från en artikel, skriven av Ebba Håkans, i Vasabladets e-tidning (24.6).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s