Kategorier
2020 Nyhetsbrev 11/2020

Norra Österbotten är Finlands största producent av vindkraft

Av Finlands vindkraftverk på omkring 700 stycken finns 258 i Norra Österbotten, enligt statistik från Finlands vindkraftförening. Enligt Anni Mikkonen, VD på Finlands vindkraftförening är Norra Österbotten det viktigaste vindkraftlandskapet i Finland. Där finns mest produktion redan nu och flest nya projekt. Att Norra Österbotten är populärt, beror på många olika orsaker, varav mycket blåst är en av de viktigaste. En annan orsak är att kommunerna har förhållit sig väldigt positiva till vindkraft och även varit villiga att planlägga för vindkraft.

Av alla planer på nya vindkraftverk som finns i Finland just nu, ligger nästan 40 procent eller 1300 möllor i Norra Österbotten, medan Österbotten kommer på en andra plats i jämförelsen med 34 vindkraftsprojekt som skulle innebära 534 nya möllor om de blir av. Det troliga är att enbart en bråkdel av alla planerade vindkraftverk blir av, bl.a. på grund av planläggningsfrågor eller invånarmotstånd.

Av de projekt som Finlands vindkraftförening listar har emellertid omkring sju procent redan börjat byggas och kring 40 procent har fått kommunalt bygglov och/eller har en klar planläggning. Om de projekten blir av, skulle vindkraften täcka 27 procent av elförbrukningen i Finland i dag, och om alla projekt som planeras skulle bli av, skulle de täcka över 70 procent av elbehovet i Finland enligt nuvarande konsumtion. Ifjol stod vindkraften för sju procent av elförbrukningen.

Läs mer på webbplatsen svenska.yle.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s