Kategorier
2020 Nyhetsbrev 10/2020

Riksdagens nätverk för byaverksamhet vädjar för gemensamma mötesplatser

Riksdagens nätverk för byaverksamheten uttrycker sin oro över hur det ska gå för de gemensamma mötesplatserna i finländska byar och stadsdelar. Byföreningar, lantmannagillen, jaktklubbar, ungdomsföreningar, arbetarföreningar och andra ideella aktörer besitter tusentals gemensamma mötesplatser som möjliggör ett brett utbud av aktiviteter från fester till krishantering.

– Pandemin orsakade en stagnation av inkomstströmmar, inte bara i företag, utan också i föreningar som tillhandahåller tjänster, påminner nätverkets ordförande, riksdagsledamot Katja Hänninen (vänst.).

– Underhåll av stora fastighetsmassor har redan varit en enorm ansträngning för små föreningar, och särskilt nu när användningen av lokalerna praktiskt taget har blockerats. Problemet noterades också i utbildnings- och kulturministeriets undersökning i april om pandemins påverkan på konstens, kulturens och de kreativa branschernas verksamhet. Vi föreslår samma typ av specialstöd, som redan beviljats till idrottsorganisationer, för de föreningar som förvaltar mötesplatser. Det här är en fråga om livskraft och välbefinnande för hela Finland, konstaterar Hänninen.

Riksdagens nätverk för byaverksamheten höll sitt andra möte för året onsdagen den 20 maj. På agendan fanns krisstöd för landsbygdsföretag, frågan om säsongsarbete, byatrygghet och ett språng framåt i välbefinnande och produktivitet som möjliggjordes genom införandet av fjärrteknologier. Under sommaren kommer man att vädja för ett omfattande nätverk av närskolor. Till riksdagens nätverk för byaverksamheten hör 27 riksdagsledamöter från åtta riksdagsgrupper.

Texten är en översättning av Finlands Byars pressmeddelande som finns på webbplatsen epressi.com.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s