Kategorier
2020 Nyhetsbrev 10/2020

Nordiska skärgårdssamarbetet har gemensamma utmaningar och möjligheter

Det finns cirka 50 000 invånare i skärgårdsområdet som sträcker sig från Östgötaland i Sverige via Åland till Kymmenedalen, ett område som är 800 kilometer långt och inkluderar nästan 50 kommuner. Enligt Annastina Sarlin, samarbetschef för Nordiska skärgårdssamarbetet, krävs det gränsöverskridande samarbete för att skärgården i hela området ska hållas livskraftig. Organisationen, som arbetar främst med samarbetsfrågor och upprätthållande av kontakter mellan skärgårdsområden, har som uppgift att se på de gemensamma utmaningarna, men också möjligheterna.

Sarlin menar att samarbetet fungerar kanske bättre nu än för fem år sedan. Ett nätverk byggs upp väldigt snabbt i dagens läge, för vi har andra distansarbetsmetoder som knyter ihop folk på ett annat sätt. De som bor ute i skärgården har inte tid eller pengar att fysiskt delta i olika tillställningar. Om man ska se något positivt med coronarestriktionerna, så är det att glesbygden överlag och skärgården kan betraktas med andra ögon nu när många prövat på att jobba på distans från sin fritidsbostad.

Skärgårdshavet

Sarlin tror att det har satt igång en sådan tankegång, men poängterar att det därför är viktigt att området eller kommunen har basservice att erbjuda för sådana som planerar att flytta dit permanent, samt att det finns tillgång till bredband. Men restriktionerna har slagit hårt mot turismen som är den viktigaste näringsgrenen i skärgården. Under våren har besöksnäringsföretagarna varit med om ett fritt fall och man får hoppas att bortfallet kompletteras snabbt så att man kan rädda det som räddas kan.

Nordiska skärgårdssamarbetets verksamhet går ut på att befrämja och förverkliga gränsöverskridande idéer, projekt, finansiering och utveckling, men centralt är också samarbete med intresseorganisationer som Finlands öar rf – Suomen saaret ry (FÖSS) och Skärgårdshavets biosfärområde. Nordiska skärgårdssamarbetet höll sitt årliga rådsmöte nyligen och där slog man fast centrala teman för de kommande åren, där besöksnäringens betydelse för skärgården och det småskaliga fisket är några av de punkter som man jobbar vidare med. Frågeställningarna är lite olika gällande fiskenäringen i Finland, på Åland och i Sverige. Nu ska vi avgränsa vad vi kan göra, för det är helt klart att vad vi än gör för fiskerinäringen, så är det framåt, menar Sarlin.

Uppgifterna är från webbplatsen svenska.yle.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s