Kategorier
2020 Nyhetsbrev 08/2020

Landsbygden, byarna och flerplatsboende är den nya megatrenden

Den globala coronakrisen har för alltid förändrat våra sätt och vanor. Vi har blivit tvungna att begränsa vår rörlighet och undvika möten med andra människor. I byarna har vi tillsammans ordnat med hjälp för riskgrupper, t.ex. för butiksärenden och för uträttande av andra ärenden. Under krisen är det viktigt att gynna lokala produkter och tjänster. Vi har möjlighet att stöda företagen under denna svåra tid genom att nyttja deras tjänster och köpa deras produkter.

Enligt en Yle enkät är det vanligaste drömhemmet för finländarna beläget på landsbygden. Upp till en miljon finländare överväger seriöst att flytta till landet enligt en färsk undersökning av tidningen Maaseudun Tulevaisuus. Det har funnits en klyfta mellan drömmar och verklighet, eftersom urbaniseringen i Finland har fortsatt i en accelererande takt. Det största problemet är definitivt bristen på jobb på landsbygden. När distansarbetet blir vanligare, kan flytten till landet äntligen vara ett riktigt alternativ. Naturligtvis kräver det här t.ex. väl fungerande datakommunikationsförbindelser, d.v.s. i praktiken fiberoptik på landsbygden. Webbmöten har visat att en säker nätverksförbindelse är avgörande för att ett möte ska lyckas.

Många människor har blivit tvungna att distansarbeta, men många företag har även märkt möjligheterna med distansarbetet, som också visat sig vara mer effektivt på grund av dess platsoberoende. Webbmöten har blivit en verklig möjlighet, eftersom vi nu, inför tvång, lärt oss och vant oss vid att nyttja webbmöten.

Detta i sin tur öppnar upp för en stor möjlighet för landsbygden. Effektiviteten ökar genom att onödigt resande lämnas bort och samtidigt besparas klimatet, samt pengar i lokalhyror och för resekostnader. I framtiden lönar det sig inte att helt sluta med möten som kräver närvaro, men en del av dem kommer i fortsättningen att lättare hållas online än tidigare.

Finlands Byar har inte en kristallkula, men något gott kan skönjas i denna coronatid. Framtiden ser ljusare ut för byarna och landsbygden än på mycket länge. Det talas mer om flerplatsboende nu än någonsin tidigare. Exempelvis är citybönder ett fenomen som väckt stort medieintresse. Med citylantlig menas människor som väljer de bästa aspekterna av landsbygden och stadsboendet. En citybonde kan äga en bostad på landsbygden och hyra en liten lägenhet i centrum av en stor stad. Fenomenet kommer säkert att bli vanligare, för vi har gott om förmånliga och stora bostäder på landsbygden. Problemet är det tröga befolkningsregistret, som endast tillåter en officiell adress per person. Flerplatsboende är mycket vanligare än befolkningsstatistiken visar, eftersom statistiken inte identifierar medborgare med två adresser. Som ett resultat av detta ger befolkningsprognoserna en dyster bild av verkligheten för landsbygdens befolkningssituation och snedvrider den offentliga debatten och politiska besluten.

Landsbygdens och byarnas stora favör är ren luft, rymligt boende och bra möjligheter till friluftsliv. Även under coronaperioden finns det tillräckligt med utrymme på byarnas vandringsleder. Om migrationen till landsbygden tilltar, måste vi på nytt även fundera över tillgången på närservicen. Det kan komma en tid, då kommunerna behöver få nya skolor av timmerstock som andas och närbutiker för barnfamiljer som flyttar till landet.

Coronakrisen har också lyft fram försörjningstryggheten i vårt land. Har vi blivit för beroende av långa internationella leveranskedjor? Har vi trots allt fått våra produkter billigt, exempelvis från Kina, där miljörisker verkar utlösas en efter annan. Landsbygden har bl.a. en central roll i livsmedelsproduktionen. Finländsk livsmedelsproduktion är ingen självklarhet, så nu bör vi gynna lokalt producerad och riskfri mat. Finlands Byar är, tillsammans med MTK och ProAgria, med i det bildade Töitä Suomesta-företaget. Företaget svarar för den långsiktiga arbetskraftsbristen på landsbygden, och nu under krissituationen hjälper man gårdar att hitta säsongsarbetare, när tillgången på utländska säsongsarbetare har kollapsat. Företagets mål är att hitta personer för jobben. Webbtjänsten töitäsuomesta.fi förmedlar både avlönad som frivillig arbetskraft.

Vi tar hand om oss själva och varandra. Vårt nätverk har kraft som en liten by!

Texten är en delöversättning av Finlands Byars annons för tidningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s