Kategorier
2020 Nyhetsbrev 08/2020

Coronakrisen, landsbygden, distansarbetet och smarta byar

Vändningen mot ett mer positivare synsätt på distansarbete sker just nu, anser Ann-Sofi Backgren, specialsakkunnig på Svenska lantbrukssällskapets förbund (SLF), som länge har förespråkat distansarbete och platsoberoende arbete. Hon tror att många värdesätter livet på landet på ett helt nytt positivt sätt, där saker som kanske förr känts som en belastning (fysiska avstånd till centra, jobb, pendling året runt) har nu vänt till en fördel. Backgren, som tror att beviset för att platsoberoende arbete och distansarbete fungerar och består efter krisen, är medveten om att alla inte kan jobba på distans. Men coronakrisen har visat att allt fler kan göra det och möjligen uppstår ett helt nytt förhållningssätt till fysiska kontor.

Krisen slår emellertid hårt mot näringslivet och speciellt på landsbygden där det finns många små- och mikroföretag. Risken för ensamhet ökar också, men många hittar på nya lösningar att hålla kontakt med varandra och kanske är det så att flera skräddarsydda lösningar till medborgarna uppstår i form av företag som erbjuder detta eller föreningar och organisationer.

Coronakrisen och landsbygden för Backgrens tankar vidare till smarta byar. Tanken med smarta byar är att man till stor del drar nytta av digitaliseringen på ett nytt sätt, vilket handlar om att utveckla service, skapa jobb lokalt eller andra nya lösningar som gynnar lokalsamhällets utveckling. Lösningarna och de nya koncepten behöver dock inte enbart vara digitala.

Med stöd av landsbygdsnätverksenheten i Seinäjoki har inledningsvis fem finlandssvenska byar möjlighet att få finansiellt stöd, eller servicepaket. För att ha någon form av urvalsprocess beslöt arbetsgruppen för Svensk Byaservice (Byaservice upprätthålls av SLF) att under rådande omständigheter lediganslå denna möjlighet som en intresseanmälan online. Byar kan fram till den 31 maj skicka in sitt intresse och även beskriva vad de har för problem som de skulle vilja lösa. Kanske man kan säga att smarta byar-konceptet är en uppdatering av tanken med byaråd och byutveckling, där man långt tar digitala lösningar till hjälp i det lokala samhället för lokala behov.

Uppgifterna är i huvudsak från en längre artikel, skriven av Patrick Sjöholm, i Vasabladets e-tidning (5.4).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s