Kategorier
2020 Nyhetsbrev 07/2020

Petalax är Månadens by i Österbotten

Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

I Petalax finns skolor, bibliotek, branddepå, butiker, bränsleförsäljning, båthamnar, sim-strand, gym, tennisplan, sportplan, härlig natur rätt utanför husknuten och ett helt bra avstånd till ”storstan”. Utöver detta finns ett mycket aktivt föreningsliv.

Petalax ligger knappa 40 km söder om Vasa. Petalax fungerade som självständig kommun fram till 1973, då det blev en del av Malax kommun. Det finns fortfarande en del service kvar i byn, men som en följd av att mycket centraliseras, får man kreativt försöka fundera ut olika alternativ och lösningar till att vara en attraktiv by där människor vill leva och bo.

Ett exempel på framåttänk och kreativitet, som finns både hos privatpersoner, företagare och föreningar, är det nystartade Petalax Proina. Dåvarande servicestation med bränsleförsäljning brann och intresset att starta upp verksamheten igen var lågt. Då fanns närmaste bränslestation i Malax, 15 km bort. Efter att byn varit utan bränsle en tid tog en grupp på 9 personer tag i saken och fick byn att engagera sig genom att köpa aktier i Petalax Proina. Resultatet är att man nu sedan 27 februari 2020 kan tanka i hembyn igen.

Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Arbetsgruppen för Petalax rf har arbetat mycket med Petalax synlighet utåt. Resultatet ses i en egen vimpel och en slogan för byn, ”Trivs till max i Petalax”, som vi bl.a ser på anslagstavlan vid vägskälet in till Petalax.

Mer info finns på webbplatsen aktion.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s