Kategorier
2020 Nyhetsbrev 06/2020

Sex sakfrågor som kan gynna landsbygden

Utvecklingsfonden Sitras rapport om utvecklingstrender under 2020-talet visar att det finns flera saker som pekar på att boende på landet kan komma att bli en trend under de tio kommande åren. Baserat på befolkningsprognoserna kommer storstäderna fortfarande att locka många bosättare, men landsbygden kan bli en motpol till den här utvecklingen.

Sitras framtidsexpert Mikko Dufva säger till Yle Uutiset, att förändringen inte syns i befolkningsprognoserna, men att det inte på något sätt är omöjligt. Man har lagt märke till flera saker som påverkar livskraften på landsbygden.

  1. Nästan en miljon finländare planerar en flytt till landsbygden. Enligt en undersökning i fjol drömmer drygt 40 procent av finländarna om att bo på landet, medan femton procent (844 000 personer) planerar på allvar att flytta.
  2. Hemmet kan vara både i staden och på landet, men det syns inte i statistiken. Enligt Sitras trendrapport har det blivit allt vanligare att finländare lever och bor på flera platser.
  3. När lantbruket ändrar behövs mer arbetskraft på gårdarna. Klimatförändringen förändrar det finländska lantbruket. Självförsörjningen av livsmedel förutspås bli större, vilket i sin tur leder till flera jobb på landsbygden.
  4. Intresset för inhemska resmål växer som en följd av klimatförändringen, vilket kommer att öka behovet av arbetstagare inom turismsektorn, där många turistmål finns på landsbygden.
  5. Allt fler jobbar på distans. En undersökning från 2018 visar att drygt 40 procent av löntagarna i Finland arbetar med sådant som inte är bundet till tid eller plats. I dag distansjobbar nästan 30 procent av alla löntagare, vilket förutspås bli ännu vanligare i framtiden.
  6. Uppfattningen om landsbygden har ändrat. Tidigare upplevdes landsbygden på många håll som en trångsynt plats som man vill komma bort ifrån, medan ett liv på landsbygden i dag ses som mera rofyllt och stressfritt. Forskarna tror att bilden av landsbygden kommer att fortsätta ändras och bli mångsidigare än tidigare.

Mer info, bl.a. om Oscar och Ida som lämnade Helsingfors för 18 rum och kök i Bromarv, finns på webbplatsen svenska.yle.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s