
Bildkälla: Åbo Akademis bildbank
Efter flera år utan professur för regionalvetenskapen vid Åbo Akademi (ÅA) i Vasa har nu Peter Ehrström, filosofie doktor inom regionalvetenskap, tagit över ansvaret för ämnet sedan årsskiftet. Ehrströms titel är inte professor, utan forskningschef. Enligt Ehrström själv så har han i princip samma arbetsvillkor som en professor.
För ett par år sedan samlade man in pengar för att få till en fortsättning på det som då ännu hette landsbygdsforskning, något man lyckades med. Nu är verksamheten tryggad för åtminstone fem år framåt, med start från årsskiftet 2019-2020. Inga kurser har ordnats sedan 2016, när dåvarande professorn Kjell Andersson gick i pension.
Ämnet har alltid varit mycket bredare än enbart landsbygdsforskning. Det handlar mycket om förhållandet mellan stad och landsbygd, menar Ehrström. En tredje ingrediens i det hela är hållbarhet, som har varit en del av landsbygdsforskningen/regionalvetenskapen redan en längre tid.
Själv har Ehrström forskat bl.a. kring omvandlingen av tidigare arbetarstadsdelar till medelklassområden. Han har också sett på hur stadsnära landsbygd har förändrats, exempelvis Sundoms omvandling från småbrukar- och fiskebygd till en stadsdel där genomsnittsinvånaren har hög inkomst- och utbildningsnivå. Regionalvetenskap handlar alltså långt om hur städer och stadsnära landsbygd förändras och de utmaningar som detta innebär.
Man har ett långt och gott samarbete med regionalvetenskapen vid Vasa universitet. Profilerna är lite olika och så verkar man ju på olika språk. Från hösten 2020 erbjuds grundstudier, vilket betyder att man kan läsa regionalvetenskap som ett kort biämne. Det finns även ett magisterstudieblock. I ett senare skede är målsättningen att ämnet ska kunna läsas som långt biämne. Vid Vasa universitet kan man bli magister i regionalvetenskap, vilket man ännu inte kan bli på ÅA. Resurserna är rätt knappa och utöver Ehrström har man en projektanställd forskare.
Ämnet byggs upp stegvis och nya projekt, samt ett bredare internationellt samarbete är under planering. Idrottsföreningar kan också kopplas till regionalvetenskapen, som exempelvis Vasa Sport supportrar, vilket är ett bra exempel på hur populärkultur bidrar till en regional identitet. När supportrarna sjunger på två språk, bevisar man att regionen är tvåspråkig, och att sångerna är ganska jämnt fördelade, visar också på en språktolerans i regionen.
Uppgifterna är från webbplatsen svenska.yle.fi.