Kategorier
2020 Nyhetsbrev 05/2020

Varför hamnar landsbygden i underläge gentemot centralorter? – ämnet skärskådas på föreläsning i Mariehamn

Vilken politik krävs för en levande landsbygd och skärgård? Hur påverkar politiska beslut förutsättningarna för landsbygden? Varför hamnar landsbygden i underläge gentemot centralorter? Vad kan vi lära från Sverige? Välkommen på föredrag med samhällsvetaren Kjell Hansen, tisdagen den 12 maj kl. 19.00 i Lagtingets auditorium, Mariehamn.

Hansen kommer att tala om hur det kommer sig att landsbygden hamnat i det underläge den nu befinner sig i. Perspektivet är brett, men en sammanhållande tråd är hur statliga politiska beslut format förutsättningar som landsbygden behövt förhålla sig till. Exempel hämtas bl.a. från välfärdsstatens framväxt, livet i små tätorter, flyktingmottagande och lokal mobilisering.

Efter hans föredrag reflekterar några åländska intressenter kring temat. Efter det öppnas för en gemensam diskussion. Alla intresserade är välkomna! Arrangör är ABF-Åland med Lokalkraft Leader Åland som medarrangör.

Kjell Hansen är en samhällsvetare som sedan 1990-talet undersökt den svenska landsbygdens förutsättningar och hur dessa har formats av statlig politik. Han arbetar som universitetslektor vid avdelningen för landsbygdsutveckling vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hansen har publicerat både böcker och artiklar om förhållanden på landsbygden.

Informationen med länk till anmälan finns på webbplatsen abfaland.ax.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s