Kategorier
2020 Nyhetsbrev 04/2020

Smart anpassning stärker landsbygds- och skärgårdsområdenas livskraft – minister Leppä

Även i finländska kommuners utvecklingsstrategier borde man betona en kontrollerad förändringsanpassning i stället för en förväntad tillväxt. Framgång för landsbygds- och skärgårdsområden kan finnas i specialisering, starkt företagande och i direkta kontakter mellan invånarna och beslutsfattarna. Svenska och finländska experter inom regionalpolitiken grubblade på regionernas livskraft ur perspektivet smart anpassning, alltså tänkesättet Smart Shrinking, under ett seminarium i Helsingfors 25.2.

I Smart Shrinking-tänkesättet har perspektivet breddats från den traditionella mätaren på ekonomiska tillväxt eller demografiska diagram till andra faktorer som beskriver livskraft och välbefinnande. Enbart ekonomisk tillväxt och befolkningens utveckling ger inte en tillräcklig helhetsbild av läget i regionerna. För landsbygds- och skärgårdspolitiken är målet att bygga ramar för ett gott liv, trots minskande resurser.

”När man talar om livskraft, talar mar lätt om just växande städer, deras befolknings- och ekonomiska tillväxt. Regionernas livskraft består även av delaktighet, känslan av trygghet och miljöns trivsel. Landsbygds- och skärgårdsområden har alla förutsättningar att vara livskraftiga även i framtiden”, summerade jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i sitt öppningstal. Arrangörer för seminariet var Landsbygdspolitiska rådet och skärgårdsdelegationen.

Mer info finns på (finska) webbplatsen maaseutupolitiikka.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s